Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Därför kommer fler drabbas av PTSD, enligt Efthymios Kouppis och Joel Bramsgård. Foto: Erik Leijonhufvud/SVT

De vårdar veteraner med PTSD: Kommer bli värre vid svenskt Nato-inträde

Publicerad

Ett Natointräde för Sverige kommer innebära att fler drabbas av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Det menar man på Veteranmottagningen i Uppsala.

– Det blir en logisk följd, säger säger Joel Bramsgård, kurator på mottagningen.

Högst upp i Psykiatrins hus vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, med utsikt över stans takåsar, ligger Sveriges enda veteranmottagning. Här tar man emot personer med veteranstatus – utsända personer som drabbats av psykisk ohälsa i samband uppdrag utomlands. Patienterna har arbetat på uppdrag av svenska myndigheter, världssamfundet och vissa andra organisationer.

– 90 procent av de som söker hjälp hos oss lider av PTSD, säger Efthymios Kouppis, specialistläkare i psykiatri.

Sverige och Nato

Det kan handla om personer som har varit med om eller blivit vittnen till hemska och dramatiska händelser i tjänsten och som hemkommen från tjänstgöring återupplever trauman, inte känner sig trygga i vissa situationer eller får problem med relationer.

Nya förutsättningar med Nato

– Just nu har vi väldigt få veteraner utomlands. Det finns ingen oroshärd dit försvaret har skickat personal, men med ett Natomedlemskap tror vi att det kommer att förändras, säger Joel Bramsgård.

I väntan på ett högre tryck till följd av Natointrädet, hoppas mottagningen att fler av de drygt 50 000 veteranerna som lever i Sverige söker hjälp.

– Personer från Sida, UD, Tullverket och Försvaret är inställda på att själva klara av ansträngande situationer utomlands – man ska tåla allt. Bita ihop. Det förhållningssättet tar många med sig hem. Vi tror helt enkelt att det finns ett mörkertal, säger Efthymios Kouppis.

Ni har 120 inskrivna personer i dag. Vilken siffra hade bättre speglat problemet med psykiska problem som PTSD bland veteraner?

– Det dubbla.

Se mer i klippet ovan.

Många olika faktorer bakom PTSD

Sexuella övergrepp, långvarig mobbning, svår förlossning och krigsupplevelser är några exempel på orsaker till posttraumatisk stress (PTSD). Det kan vara händelser du själv varit med om, sett eller fått återberättade. Vanliga symtom är mardrömmar, självmordstankar, att man kan få svårt att koncentrera sig och sömnproblem. PTSD botas genom psykologisk behandling och läkemedel. Det man själv kan göra för att må bättre är att vara fysisk aktiv, äta bra och att göra sådant du mår bra av.

Källa 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet