Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör yrkesfiskaren Tom Sundell berätta om kampen för strömmingen. Foto: Maria Loewen/SVT

Kustfiskare slår tillbaka mot industrifisket – larmar om strömmingskris

Uppdaterad
Publicerad

Kustfiskare över hela landet går samman i en ny förening för att få tillbaka strömmingen, som blivit en bristvara.

– Den är motorn i fisket och något man inte kan vara utan, säger Tom Sundell, yrkesfiskare utanför Östhammar. 

Det är industrifisket som ligger bakom det ynka strömmingsbeståndet. Det säger yrkesfiskaren Tom Sundell. Han märkte skillnad redan 1990 när det började trålas i Östersjön.

– Vi varnade redan då, men det har inte hörsammats, säger han.

Nu har kustfiskare över hela landet gått samman för att bilda Sveriges kustfiskares intresseförening, där Tom Sundell på Falön sitter som vice ordförande.

Tre mål

Genom att prata med politiker och myndigheter vill föreningen komma till rätta med industrifisket. De vill även verka för reducering av säl och skarv, vilket också påverkar strömmings- och sillbeståndet.

Havs- och vattenmydigheten är medvetna om yrkesfiskarnas situation, och säger i ett mejl till SVT att de på uppdrag av regeringen ska prova flytta ut trålgränsen för stora fartyg i delar av Östersjön. Man ska sedan utvärdera effekterna på sill- och strömmingsbestånden.

Tom Sundell är åttonde generationens fiskare – hör honom berätta om strömmingkrisen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.