I klippet berättar åklagare Anne Sjöblom om hur mannen filmade mordet på sig själv. Foto: Brottsplats Sthlm

Kvinna i Bålsta sköt ihjäl sin sambo – döms till 18 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 35-årsåldern döms till 18 års fängelse för mord efter att ha skjutit ihjäl sin sambo i Bålsta i somras.

Det var i juni som en kvinna i Bålsta sköt sin sambo till döds med ett hagelgevär. Offret ska själv ha filmat händelseförloppet. Under fredagen meddelade Uppsala tingsrätt att den åtalade kvinnan döms till 18 års fängelse. Händelsen inträffade den 18 juni i år.

Foto: Polisens förundersökning

Kvinnan har medgett att hon skjutit mannen men menar att hon saknar minnesbilder av händelsen och inte haft uppsåt att döda honom, rapporterar UNT och TT. Hon har däremot erkänt sig skyldig till vållande till annans död – men Uppsala tingsrätt väljer nu att döma kvinnan för mord. Tingsrätten är enig i sin dom.

Yrkade på livstid

Åklagaren Anne Sjöblom yrkade på livstids fängelse, och ska nu läsa igenom domen för att sedan ta ställning till om hon kommer överklaga.

– 18 år är ju ändå ett långt straff men jag har lagt fram omständigheter som jag menar talar för fängelse på livstid, säger hon till SVT Uppsala.

”Fallet unikt”

Enligt Anne Sjöblom syns det på inspelningen att mannen ber kvinnan lämna huset, vilket hon menar har varit motivet till händelsen.

– Fallet var ju unikt på det sättet att vi har en film som visar precis hur mordet gick till. Den visar att personerna är på en altan, han sitter på en stol och hon står fyra meter ifrån. Hon lyfter vapnet, siktar några sekunder och skjuter.

Inte tagit ställning

Den 35-åriga kvinnans advokat Angelica Dipeders har på fredagseftermiddagen inte beslutat om hur hon och klienten ska gå vidare.

– Jag har inte hunnit gå igenom domen grundligt varken för egen del eller med min klient ännu. Vi har därför i nuläget inte hunnit ta ställning till huruvida vi ska överklaga eller inte, skriver Angelica Dipeders i ett mejl till SVT. 

Se bilder från i somras:

Utdrag ur mordvideon och förundersökningen:

M: Gå och lägg dig eller åk härifrån

K: Ta ner den, nu

M: Vad menar du?

K: Ta ner den nu. Jag sa åt dig och ta ner den. Då tar du ner den nu

M: Nej åk härifrån

[...]

M: Snälla

K: Jag har ingenting kvar

M: Åk härifrån bara

K: På riktigt?

M: Yes

K: Okej bra (skottljud)

M: Ah fan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.