Kvinna försökte locka barn med godis

Uppdaterad
Publicerad

En okänd äldre kvinna försökte få elever från Svandammens Musikskola att följa med henne genom att erbjuda dem godis.

Det var i söndags som en äldre kvinna kom in i väntrummet vid Svandammens Musikskola i Uppsala och tog kontakt med 6-åringar i väntrummet. Skolledaren Ida Groblewska var upptagen i undervisning när det hela utspelade sig.

– Vi trodde först att det var en mormor eller farmor som kommit in i väntrummet. Hon erbjöd barnen godis och hade försökt få med sig barnen.

Ida Groblewski, skolledare vid Svandammens Musikskola. Foto: Privat

Det var en förälder som upptäckte situationen och ingrep.

Enligt Ida Groblewska var det hela var över på några minuter.

– Det var överspelat på någon minut och det fanns ingen risk för barnen eftersom det fanns föräldrar i rummet som kunde hantera personen. Jag frågade barnen om de kände henne och det gjorde de inte. De såg lite rädda ut.

”Föräldraansvar”

Musikskolan, som bedriver undervisning för barn från 4 år och uppåt, har som rutin att alltid hålla koll på vilka vuxna som befinner sig i väntrummet. Samtidigt betonar Ida Groblewska att skolans undervisning är en fritidsaktivitet, och att det även finns ett föräldraansvar.

Efter händelsen skickade man ut ett brev till alla föräldrar för att informera om det som hänt, och enligt Ida Groblewska har det kommit många reaktioner från oroliga föräldrar.

– Vi får ju överväga om vi exempelvis ska skaffa kodlås till dörren, eller om det bara inger en falsk trygghet. Det är viktigt att prata med barnen om att man aldrig ska ta emot något från främlingar och aldrig följa med någon okänd. Samtidigt vet vi ju inte om kvinnan bara var förvirrad eller vad som låg bakom hennes beteende.

Skolan har polisanmält händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.