Kvinnliga politiker utsätts för mer hat och hot visar ny studie

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var tredje svensk politiker utsätts årligen för hot, trakasserier eller diverse skrämseltekniker. Värst drabbas kvinnor på framträdande, folkvalda poster. Det visar en ny studie från Uppsala universitet.

Av kvinnliga kommunstyrelseordföranden drabbas 70 procent årligen av hat och hot, jämfört med drygt hälften av de manliga. Studien är baserad på närmare 7 000 enkätsvar från kommunpolitiker i Sverige.

Hot och hat mot kvinnor är oftare personliga och kopplade till deras identitet, medan hot mot män snarare har att göra med deras politiska åsikter.

Enligt studien ökar trakasserierna när ämnen som jämställdhet, migration och våld mot kvinnor diskuteras.

Sociala medier vanligt forum för kränkningar

Hot eller påhopp i sociala medier är den vanligaste formen av psykiskt våld. Rapporten visar också att medial synlighet är mer kostsam för kvinnliga politiker.

Studien har även undersökt vilka konsekvenser trakasserier inom politiken kan få. En är att kvinnor tystas, en annan är att vissa frågor riskerar få mindre debattutrymme för att man undviker dem av rädsla. Detta kan på sikt få konsekvenser i samhället genom minskade krav på åtgärder från allmänheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.