Kvinna i svart polotröja med knutna händer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Flera våldsutsatta kommer att få svårt att söka sig hit”, säger Susann Stambolidou Tellebo på kvinnojouren. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Kvinnojouren tvingas säga upp personal: ”Blir svårare att få hjälp”

Publicerad

Ny lagstiftning ska förbättra stödet för våldsutsatta på skyddande boenden. Men samtidigt tvingas anställda sluta på Uppsala kvinnojour till följd av minskade bidrag.

– Vi kommer inte att kunna ta emot lika många stödsökande, säger Susann Stambolidou Tellebo på kvinnojouren.

Uppsala kvinnojour står inför ekonomiska utmaningar. Verksamheten hade ansökt om ett bidrag på nära fyra miljoner kronor i kommun- och statsbidrag för 2024.

Men årets bidrag landade på strax under tre miljoner kronor, vilket SVT tidigare rapporterat om.

Våld i nära relation

Socialstyrelsen har i år valt att minska sitt bidrag till cirka 1,4 miljoner kronor – i fjol låg motsvarande siffra på 2,25 miljoner. Kvinnojouren är även kritiska till att kommunen inte valt att ge ett större bidrag.

Bristen på pengar har lett till att två anställda nu tvingats lämna verksamheten.

– Vi har även tvingats minska öppettiderna för stödtelefonen från 30 till åtta timmar per vecka, säger Susann Stambolidou Tellebo, verksamhetschef på Uppsala kvinnojour.

Kommunen kritiseras

”Den summa som vi har uppdrag från regeringen att fördela i år är mycket lägre än summan som organisationerna ansökt om. [...] I bedömningsarbetet har vi bland annat tittat på tydligheten i hur mål och resultat beskrivs i ansökan samt hur många stödsökande jouren når.”, skriver Emilia Ström, utredare på socialstyrelsen i ett mejl till SVT.

Uppsala kommuns styre har kritiserats för att felaktigt prioritera pengarna. Socialnämndens ordförande, Hanna Victoria Mörck (V), säger att man inte har minskat bidraget från kommunens håll.

– Kommunens budget är ansträngd och jag kan inte svara på varför man valt att minska på bidraget från Socialstyrelsens håll, säger hon.

Ny lagstiftning för skyddade boenden

Samtidigt som bidragen sjunker riskerar kvinnojouren att få högre krav. Den första april trädde en ny lagstiftning för skyddat boende i kraft.

Tanken med lagen är den ska förbättra skyddet och stödet för våldsutsatta personer genom bland annat ökade rättigheter för de boende, skriver Uppsala kommun på sin hemsida.

– Det är möjligt att det kan även förändra prisbilden. Men det återstår att se, enligt Hanna Victoria Mörck (V).

Det innebär den nya lagstiftningen

Från 1 april 2024 blir skyddat boende en reglerad insats i socialtjänstlagen. Den nya lagstiftningen ska förbättra skyddet och stödet för våldsutsatta personer. Rättigheterna för medföljande barn stärks.

  • Skyddat boende blir en boendeinsats enligt socialtjänstlagen. Det har det inte varit förut.
  • Barn ska bedömas och beviljas insatsen individuellt när de följer med en vårdnadshavare till ett skyddat boende.

Källa: Uppsala kommun

Nya telefontider till kvinnojouren

Tidigare kunde kvinnor, ickebinära personer och anhöriga ringa Uppsala kvinnojour mellan klockan 9 och 15 på vardagar, nu kommer öppettiderna att vara från klockan 9 till 11, måndag till torsdag.

Telefonnummret är: 018-10 10 49.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet