Fler kvinnor än män har de senaste 20 åren drabbats av sjukdomen KOL.

Antalet kvinnor i Uppsala som dör av KOL ökar

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor i Uppsala län som dör av sjukdomen KOL har fördubblats under de senaste tjugo åren. Ny forskning visar att det kan bero på kroppens molekyler.

År 1997 dog 11 av 100 000 kvinnor av KOL i Uppsala län. Vid 2016 hade dödstalet ökat till 24,1 kvinnor, en ökning med 118 procent. För män har siffran minskat under tjugo år med 21 procent. Det visar siffror från Socialstyrelsen som Hjärt-Lungfonden har tagit del av.

– Andelen kvinnor som röker ökade under 1960-talet och det kan man se en konsekvens av. Dessutom har forskningen visat att kvinnor drabbas på värre sätt och det har man inte vetat förut, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Kristina Sparreljung. Foto: Anna Molander/Hjärt-Lungfonden

Ny forskning visar på skillnader mellan kön

Forskningen som har stöd av fonden visar att kön påverkas olika av rökning och det kan bero på skillnader i molekylerna i kroppen. Nu är förhoppningen att forskningen ska leda till snabbare framsteg för att behandla patienter.

– Vi hoppas att det ska leda till nya metoder för att tidigare upptäcka KOL, nya behandlingar och även lära oss förstå hur sjukdomen uppkommer, säger Kristina Sparreljung.

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom

KOL beror vanligtvis på att luftrören blir inflammerade vilket försvårar andningen.

Minst en halv miljon människor i Sverige beräknas ha KOL. En fjärdedel av dessa har aldrig rökt.

Fem vanliga symptom:

Andnöd vid fysisk aktivitet, täta och långdragna luftvägsinfektioner, hosta och upphostning av slem, svår trötthet som inte går över vid vila och ofrivillig viktnedgång.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.