Många jobbar hemifrån – då blev det kallt i nya stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

I november började Uppsala kommun att flytta in i nybyggda stadshuset. Men problem med kyla gör att vissa delar av lokalerna måste värmas upp med värmefläktar.

Efter fyra års byggande stod nya stadshuset, som kostade 1,1 miljarder att bygga, klart och i mitten av november började Uppsala kommun att flytta in. Några veckor senare är det kallt i delar av lokalerna.

– Allt går tyvärr inte att förutse, det är kallt i Kontaktcenter och det har vi löst tillfälligt med värmefläktar. Vi ska genomföra en utredning för att titta på vad som hänt och hitta en permanent lösning under jul och nyår, säger Gabriel Vikholm, projektledare på Uppsala Arenor och Fastigheter.

Färre på plats

I veckan kom nya rekommendationer från Uppsala kommun om att jobba hemifrån, vilket gör att färre människor än planerat är på plats i nya stadshuset som rymmer 1 650 personer.

– Vi kom in lite olyckligt tidsmässigt. Om vi flyttat in på vårkanten hade huset haft helt andra förutsättningar med värme och människor. Nu är det inte så mycket människor i lokalerna men resten av husen är varma. Vi ska undersöka vilka åtgärder som krävs och vidta dem. Huset ska klara en svensk vinter, säger Gabriel Vikholm.

I klippet: Följ med in i nybyggda stadshuset och se fläktarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.