Det är just kombinationen av värme och hög luftfuktighet som bidrar till rötmånadens ankomst. Den månad då man ska vara extra försiktig med sina livsmedel och hygien.
– Generellt kan man väl säga att den brukar komma i slutet på juli. Förra året var den ju extra tidig så vi kanske hamnar någonstans mittemellan i år, säger Jakob Ottoson, mikrobiolog vid Livsmedelsverket i Uppsala.
Rötmånaden vill ha det varm och fuktigt
För att rötmånaden ska slå till så krävs det att det är över 25 grader varmt och fuktigare luft än normalt. Det är framförallt färsk frukt och grönsaker, mejeriprodukter och bröd som påverkas.
– Generellt ska man tänka på att förvara sina livsmedel i kylväska vid längre transporter, hålla koll på bäst-före datum och synligt mögel. Vissa frukter och grönsaker går det bra att skära bort möglet på och sen äta, säger Jakob Ottoson.
Annars är det generella hygienrekommendationer som Livsmedelsverket hänvisar till, så som att inte lägga färdig mat där man skurit rått kött eller att man tvättar händerna noga och ofta för att inte blir sjuk.
– Man kan också vara lite extra försiktig vid hantering av fisk och skaldjur, köttfärs och osyrade mjölkprodukter, säger han.
Laga pannkakor på gammal mjölk
Sur mjölk behöver dock inte betyda dålig mjölk.
– Det många kanske inte vet är att man faktiskt kan använda sur mjölk så länge den inte har klumpat sig. Bland annat kan du göra pannkakor på mjölken utan problem. Det är dumt att vaska mjölk i onödan, säger Jakob Ottoson.
I klippet ovan får du tips om fyra saker man ska tänka på när rötmånaden väl slår till.