Foto: Pontus Lundahl/TT

Kyrkklockorna ringer – för att minnas freden

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen kommer kyrkklockorna ringa på flera ställen runtom i landet och i Europa. På så sätt vill man minnas att det är 100 år sedan första världskrigets slut. Även Uppsala domkyrkas klockor kommer att ringa.

17 miljoner människor miste livet i första världskriget. Den 11 november 1918 var kriget slut och i många länder ljöd kyrkklockorna för att fira freden.

100 år efter att freden slöts kommer nu klockorna att ringa igen. Idén kom från Tyskland och Storbritannien och även Svenska kyrkan kommer alltså att medverka i manifestationen, säger Ragnar Persenius, som är biskop i Uppsala stift.

– Vi tycker det är viktigt att Sverige uppmärksammar det här därför att det finns ingen garanti för att vi inte dras in i krig och att vi får ytterligare ett stort krig. Vi  har haft två stora krig mitt i Europa som skulle vara präglat av humanism och är en välutbildad kontinent.

Manifestation för fred

Förhoppningen är att alla kyrkklockor ska ringa samtidigt över hela Europa, kl. 13.30. Ragnar Persenius menar att klockringningen signalerar att arbetet för fred måste fortsätta.

– Jag hoppas att det blir en ordentlig manifestation för fred och solidaritet med människor i Europa. Det är extra viktigt i dag att lyfta fram vad som förenar människor i stället för nationalistiska särdrag, säger Ragnar Persenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.