Foto: TT

Lägre elförbrukning när boende betalar själva

Uppdaterad
Publicerad

Personer vars elräkning ingår i bostadshyran förbrukar långt mer el än de som betalar sin egen elräkning. Inte minst på vinterhalvåret. Det visar ny forskning från Uppsala universitet.

I en nyligen publicerad studie från Uppsala universitet jämförs två liknande bostadsområden i privat regi. I det ena ingår all elförbrukning i hyran och i det andra betalar varje hushåll själva vad de förbrukat. Resultatet? De med egen elräkning förbrukar cirka 35 procent mindre el än de andra.

– Jag är lite förvånad över resultatet. Det som förvånar mest är kanske att i den grupp som förbrukar mer el är det egentligen bara en femtedel av dem som driver upp förbrukningen. Och eftersom fastighetsägaren tar höjd på hyran för att täcka den här förbrukningen kan man säga att de andra, cirka 80 procent, som inte förbrukar lika mycket ”sponsrar”

Mikael Elinder, docent vid Uppsala universitet. Foto: SVT

de som förbrukar mest, säger Mikael Elinder, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet som gjort studien.

Kraftig minskning

Genom att ha fått tillgång till data från två olika bostadsområden, men som i övrigt är väldigt lika, tror man sig ha fått ett extremt tillförlitligt resultat. Det visar sig inte minst efter att det hus som haft fri tillgång till el övergått till att bli ett hus där samtliga betalar sin egen el, 2012. Efter det börjar hushållens elförbrukning i de två husen likna varandra till punkt och pricka.

Så utvecklades elförbrukningen mellan bostäderna, 2007-2015. Foto: Uppsala universitet

I grafiken ovan ser man tydligt hur elförbrukningen minskat efter att varje lägenhet fått en egen elmätare och en egen räkning att betala. Redan när det tillkännagavs av fastighetsägaren (announcement) vänder trenden.

– Det finns en stor potenital i att minska koldioxidutsläppen kopplat till det här. Inte minst internationellt, säger Mikael Elinder.

Vill forska på vatten

Enligt honom är Sverige ett föregångsland när det kommer till att individualisera elräkningarna per hushåll. Men i exempelvis Kanada och Indien är det betydligt vanligare att elräkningen är en fast kostnad. Där finns med andra ord stora vinster att göra miljömässigt om fler skulle övergå till att ett mer individanpassat system.

Studien har också gett Mikael Elinder nya forskningfrågor att svara på.

– Jag är nyfiken på vad en liknande studie kring vattenanvändning skulle kunna ge för resultat. Där är det ju tvärtom standard i Sverige att vattenanvändningen ingår i hyran. Det hoppas jag kunna titta närmare på framöver, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.