Mannen röntgades men läkaren tittade på fel röntgenplåtar och upptäckte inte den brutna nacken. (Arivkbild) Foto: TT/SVT

Läkare förväxlade röntgenbilder – man avled av bruten nacke

Publicerad

En man hade skadat nacken och kom till lasarettet i Enköping i höstas. Mannen röntgades, men läkaren tittade på fel röntgenbilder och upptäckte inte att nacken var bruten och mannen dog.

Händelsen har nu anmälts av lasarettet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Patienten kom in med skadad nacke och röntgades. Ett par år tidigare hade samma patient gjort en liknande röntgenundersökning och av okänd anledning tittade läkaren på de gamla röntgenbilderna. Därför upptäcktes inte den brutna nacken och mannen skickades hem.

Först en vecka senare upptäckte läkaren att han tittat på fel bilder – då var mannen redan död. Han fick slem i luftvägarna och andningsproblem som enligt lasarettet sannolikt ledde till att han avled fyra dagar efter att han inkommit för röntgen.

Nu kommer IVO att granska sjukhusets agerande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer