Lena Kilander, överläkare inom geratrik. Foto: SVT

Läkare: ”Man är väldigt utsatt som demenssjuk”

Uppdaterad
Publicerad

Många demenssjuka hamnar fel när de placeras på boenden. Istället för särskilt demensboende så blandas de med andra. Något som kan öka risken för att vårdpersonal utsätts för hot och våld.

Lena Kilander är överläkare på geriatrikens minnesmottagning på Akademiska sjukhuset. Hon berättar att stor ruljans och outbildad personal påverkar dementa negativt, och att det finns risk för att vårdpersonal då utsätts för hot och våld i större utsträckning.

– Varje situation där man inte blir förstådd eller kan få sina grundläggande behov tillgodosedda, så finns det en stor risk, säger hon.

Finns inte plats

Hur förknippad är demens med hot och våld mot vårdpersonal?

– Det förekommer, men den vanligaste beteendeförändringen är att man blir mer tystlåten och passiv, säger överläkaren Lena Kilander.

Var fjärde anställd inom äldreomsorgen i Uppsala län upplever att de varje vecka utsätts för hot och våld på sin arbetsplats, enligt siffror från Kommunal.

– Det är svårt att bryta ut demensvården i siffrorna men det vistas många dementa på äldreboenden generellt. För det finns ju inte tillräckligt med demensplatser heller, säger Barbro Andersson, ordförande i Kommunal Mitt.

Komplext

För att vårdpersonal ska kunna hantera och förebygga våldsamma eller hotfulla situationer, så använder man sig av en metod som kallas BPSD, som kan beskriva olika beteendestörningar och psykiska symptom hos den som är demenssjuk.

Men situationen för vårdpersonal som utsätts för hot och våld inom demensvård är också komplex.

– Det är inte fråga om våld som är medvetet riktat mot dem personligen. Det är en frustration hos en människa som inte förstår vad som händer runt en och inte kan kommunicera.

Får man som vårdpersonal bara ta det?

– Man ska naturligtvis inte bara ta att man blir illa behandlad även om personen i fråga har en sjukdom. Utan då ska man gå till sin chef, säger Lena Kilander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.