Läkare häktad för våldtäkt under vårdbesök

Uppdaterad
Publicerad

I december anmälde en kvinna att hon vid ett sjukvårdsbesök i Enköping blivit våldtagen av en läkare. Läkaren, som efterlystes och greps först i förra veckan, sitter nu häktad.

– Det har skett i samband med hans yrkesutövning, säger åklagare Moa Blomqvist.

Det var i början av december som polisen fick in en anmälan om våldtäkt på en vårdinrättning i Enköping. Anmälaren, en kvinna, uppgav att en man hon träffat vid ett besök ska ha våldtagit henne.

– Den misstänkte arbetar som läkare där och blev anhållen i sin frånvaro, säger Moa Blomqvist.

Blev efterlyst

Polisen sökte läkaren, men lyckades inte få tag på honom vilket innebar att han i januari efterlystes. I förra veckan lyckades polisen till slut gripa honom.

– Det är personer som inte känner varandra, utan målsägare har träffat den misstänkte i hans yrkesroll.

Mannen, som nekar till brott, är sedan i lördags häktad på sannolika skäl – den högre misstankegraden – misstänkt för våldtäkt.

– Han förnekar brott och tillbakavisar alla anklagelser med bestämdhet. Han har inte gjort något brottsligt varken privat eller på sitt arbete, säger mannens advokat Esra Akay Ranestål.

”Kontakt med andra personer”

Moa Blomqvist hyllar läkarens arbetsgivare som varit samarbetsvillig under utredningen.

– Så fort de har fått kännedom av det här har de gjort en egen undersökning, med hänsyn till vår förundersökningssekretess, säger hon.

– De har varit i kontakt med andra personer som varit i kontakt med den här läkaren, och det är ingen som har sagt att de har utsatts för något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer