Barnläkaren Fredrik Cederblad misstänker att vinterkräksjukan kommer att bli ovanligt tuff i år. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Läkaren varnar: ”Vinterkräksjukan kommer bli ovanligt tuff”

Uppdaterad
Publicerad

RS-virusets utbredning under hösten kom som en käftsmäll. Nu varnar barnläkaren Fredrik Cederblad i Uppsala om att även vinterkräksjukan kan bli ovanligt tuff nu när covidrestriktionerna är släppta.

– Det är en kvalificerad gissning med tanke på förra årets ytterst lugna säsong, säger han.

I samband med covidrekommendationerna trycktes även andra virus tillbaka, däribland RS som kan drabba luftvägarna på mindre barn samt calicivirus som ger vinterkräksjuka. Under hösten – efter att restriktionerna släppts – har det förstnämnda fått kraftfull spridning.

– Vi brukar alltid se en liten och kortvarig infektionstopp när skolor och förskolor öppnar efter sommaren, men i år har det inte lagt sig utan tvärtom bara ökat. Det har varit extremt, säger barnläkaren Fredrik Cederblad.

Om RS-viruset kan få sådan spridning kan även vinterkräksjukan bli omfattande, tror Fredrik Cederblad.

– Förra året fanns bara enstaka fall och vintern var superlugn vad gäller alla infektioner utöver covid. Det innebär att många har låg immunitet nu, och det finns en klar risk att även magsjukesäsongen blir tuff nu, säger han.

I klippet ovan berättar barnläkaren mer om vinterkräksjuka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.