Läkarstudenten kom in på läkarprogrammet med ett hjälp av fusk på högskoleprovet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Läkarstudent fuskade sig till en plats – kastas ut

Uppdaterad
Publicerad

Läkarstudenten fuskade sig in på Uppsala universitet med hjälp av en liga. Det var tre år sen, men nu återkallas hans antagningsbeslut.

För att komma in på läkarprogrammet vid Uppsala universitet tog en man hjälp av en liga som mot betalning hjälpte studenter att fuska på högskoleprovet. Ligan gick under namnet ”HP-hjälpen” och personerna bakom ligan dömdes till flera fängelsestraff 2018.

Läkarstudenten startade på läkarprogrammet hösten 2017, men våren 2019 fick han sitt högskoleprov återkallat av Universitets- och högskolerådet, i likhet med en rad andra studenter, efter att fusket uppdagats. Beslutet vann dock inte laga kraft förrän nu i somras eftersom det överklagades. När det vunnit laga kraft återkallade universitetet hans antagningsbeslut, vilket studenten överklagade till förvaltningsrätten. Förra veckan kom domen och rätten slog fast att universitet har rätt och att hans antagningsbeslut dras tillbaka eftersom han antogs på felaktiga grunder.

Kan överklaga igen

Men han har än så länge rätt att gå kvar på programmet.

– Han är fortfarande antagen för att han har rätt att överklaga en gång till. Det är ett skydd för individen. I de flesta instanser har det gått ganska snabbt, men det är ju olyckligt att det dragit ut på tiden som helhet, säger Cecilia Marklund, enhetschef vid studentavdelningen vid Uppsala universitet.

Läkarstudenten själv har uppgett att han fick utrustning skickad till sig men att han inte använde sig av de otillåtna medlen under själva provtillfället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.