”Vi på Läkemedelsverket kampanjar inte, men vi bistår regeringen med information och fakta om vad en flytt skulle innebära” berättar Läkemedelsverkets generaldirektör. Foto: SVT

Läkemedelsverket ser gärna att EMA flyttar hit

Uppdaterad
Publicerad

Både politiska företrädare och representanter för näringslivet i Uppsala/Stockholmsregionen kampanjar för att få hit europeiska läkemedelsmyndigheten, som efter Brexit behöver flytta från London. Och på Läkemedelsverket i Uppsala tror man att Sverige och Uppsala skulle ha goda chanser att vinna den europeiska dragkampen om myndigheten.

– Huruvida europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) ska flytta och i så fall vart är en fråga för politiker på europeisk nivå, men om det skulle bli så att myndigheten kommer hit till Sverige så välkomnar vi det beslutet, förklarar Catarina Andersson Forsman som är generaldirektör på Läkemedelsverket i Uppsala.

Innan jul väntas Sveriges regering meddela om de kommer att ansöka om att få hit den europeiska läkemedelsmyndigheten och Catarina Andersson Forsman poängterar att Läkemedelsverket inte lägger sig i det beslutet.

Läs mer: Uppsala hoppas få hit EU-myndighet

– Det vi gör är att vi bistår både de som agerar för att vi ska få hit myndigheten och regeringen med fakta om hur arbetet vid EMA och Läkemedelsverket bedrivs.

”Skulle passa bra i Sverige”

Med tanke på att Sverige är en framstående Life science-nation tycker dock Catarina Andersson Forsman att myndigheten skulle passa bra här, och hon tror att Sveriges chanser att få myndigheten skulle vara ganska stora om regeringen bestämmer sig för att ansöka.

Life science är ett samlingsnamn för läkemedels-, bioteknik- och medicinteknikindustrin.

Viktigt med närhet till kommunikationer

Catarina Andersson Forsman beskriver EMA som en koordinerande myndighet och säger att en Sverigeflytt skulle innebära att Läkemedelsverket skulle få närmare till den kompetens som finns på EMA.

Har ni någon uppfattning om var det borde hamna om Sverige får hit EMA?

– Nej, Läkemedelsverket har ingen uppfattning om det mer än att det är viktigt att de i så fall hamnar på en plats där det finns närhet till Life scienceverksamhet och akademien. Dessutom är det viktigt att det finns bra kommunikationer eftersom 4500 experter är knutna till myndigheten och de behöver kunna ta sig dit på ett enkelt sätt.

Då låter det som att Uppsala/Stockholmsregionen ligger bra till?

– Läkemedelsverket har ingen åsikt om det, men jag kan säga att jag som Uppsalabo tycker att det vore trevligt att få hit myndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.