Läkemedelsverket utreder samband mellan mensrubbning och coronavaccin

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska Läkemedelsverket, EMA, har beslutat att utreda det eventuella sambandet mellan mensrubbningar och vaccin mot covid-19. Något som cirka 7 400 kvinnor anmält om.

– Det här är en process som ingår i att kontrollera säkerheten hos olika läkemedel, säger Ebba Hallberg, gruppchef för läkemedelssäkerhet hos Läkemedelsverket.

Redan sommaren 2021 utredda EMA om det fanns ett samband mellan rubbning i menstruation och vaccin mot covid-19. Då hittades inget klart samband, men efter att ytterligare anmälningar har inkommit lyfter EMA frågan igen.

– Bara för att det utreds betyder det inte att det framkommer ett bekräftat orsakssamband, säger Ebba Hallberg som ansvarar för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

Oregelbunden, överdriven eller utebliven mens

Den här gången är det både Pfizer och Modernas covid-19 vaccin, de så kallade MRNA-vaccinen, som ska utredas. I samband med båda vaccinen har mensrubbningar rapporterats in. Enligt Ebba Hallberg på Läkemedelsverket handlar majoriteten av anmälningar om ökad, minskad eller oregelbunden mens.

– Vi får se vad EMA kommer fram till, men vi ser hellre att det utreds en gång för mycket än en gång för lite.

I klippet: Hör Ebba Hallberg på Läkemedelsverket om vad konsekvenserna av EMA:s utredning kan bli.

Misstänker du biverkningar i samband med vaccin mot covid-19?

Skicka in en anmälan till Läkemedelsverket genom deras hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.