narkotika Foto: TT/SVT

Lämnade barn hos missbrukare på grund av underbemanning

Uppdaterad
Publicerad

I samband med ett rutinuppdrag påträffande en polispatrull två barn i en lägenhet. I lägenheten fanns missbrukare och hemmet var i allmän ”misär”. Ett av barnen var narkotikapåverkat, men på grund av underbemanning var patrullen tvungen att lämna barnen på platsen.

Under ett rutinuppdrag påträffade en polispatrull två barn i en lägenhet i Enköping – som polisen beskriver som ett ”missbrukarhem”. I en intern handling som SVT Nyheter Uppsala tagit del av, gällande händelsen, beskrivs hemmet som ”misär”. I lägenheten fanns också fyra personer som polisen beskriver som missbrukare. Ett av de påträffade barnen bedömdes narkotikapåverkat.

Lämnade barnen på platsen

Polisen valde att ingripa, ett ingripande som ledde till handgripligheter. En person omhändertogs av patrullen men barnen lämnades kvar med de resterande. Detta efter att patrullen gjort bedömningen att de inte hade resurserna att både ta med barnen och den gripne.

POLISKRISEN I UPPSALA

I efterhand valde patrullen att anmäla händelsen, då de själva ansåg att det var fel att lämna barnen på platsen. Händelsen är internanmäld och beskrivs i det interna dokumentet som ”allvarlig”. I dokumentet går det att läsa:

”Vi var för få poliser för att kunna hantera situationen.”

Enligt anmälan ska föräldrarna till en av flickorna omhändertagit barnet senare. Den andra har inte gått att identifiera, skriver polisen.

Sex poliser i tjänst

I tjänst var det den dagen sex poliser. De som inte var på platsen var upptagna med annat.

”Vår närmsta hjälp om vi behöver akut hjälp finns ca 40 minuter bort.”, går det att läsa i anmälan.

Underbemanningen, som patrullen som anmält menar påverkade deras bedömning att lämna barnen på platsen, har enligt anmälan påtalats för ledningen. Enligt dem finns det stora risker med den rådande underbemanningen.

”Det är inte hållbart med att enbart se till att polisområdets minimibemanning är tillräcklig.”

Översyn ska göras

Sammanfattningsvis slår polispatrullen fast:

”Den bemanningen vi hade var för låg för att kunna hantera den åtgärden när en person blev våldsam och en annan okänd man blev gripen för att ha försett personerna med narkotika.”

Polismyndigheten meddelar att en översyn av bemanningen ska göras under hösten 2016.

LÄS MER: Övertiden sliter på polisanställda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

POLISKRISEN I UPPSALA

Mer i ämnet