Sandra Jardemalm och Lena Hartwig (S) bor granne med trafikerade E4 – de påverkas dagligen av bullret, och dessutom oroar de sig för hälsoriskerna.

Buller från E4 oroar boende i Årsta: ”Hälsoskadligt för barn”

Uppdaterad
Publicerad

I radhusen på Vitkålsgatan i Årsta bor människor granne med E4. Dagligen påverkas de av bullret från motorvägen. Under flera års tid har boende försökt att få problemet åtgärdat – utan resultat. Uppsala kommun menar att ljudmätningar som gjorts ligger inom gränsvärdet, och hänvisar samtidigt till ett riksintresse.

– Buller är hälsoskadligt, framförallt för barn. Det bor många barn i området, jag oroar mig mest främst för dem, säger Lena Hartwig (S), som har bott i radhusen sedan 90-talet, och även är medlem i Socialdemokraterna i Årsta, som har drivit frågan sedan länge.

Bullret har ökat över tid

Husen är byggda på 70-talet. E4 byggdes år 2007. Sedan dess har trafiken ökat – i takt med den även ljudnivån. För tillfället finns en bullervall på längs vägen – men den har ett cirka 200 meter långt hål.

– Där går ljudet rätt in. Den befintliga vallen stoppar en del ljud och vår vilja är att den byggs ut så att hålet blir igentäppt, säger Sandra Jardemalm, som bott i radhusen i 10 år.

Enligt Boverket bör ljudnivån vid en husfasad inte överstiga 60 decibel.

– Jag använde Arbetsmiljöverkets buller-app och lät den ligga ute en hel dag. Då fick jag ett medelvärde på 65,8 och som mest 90 decibel, säger Sandra Jardemalm.

Bodende ifrågasätter utlåtande

Uppsala kommun hänvisar dels till att deras ljudmätningar ligger i linje med gränsvärdet, och dels till ett utlåtande från länsstyrelsen som menar att en bullervall skulle påverka sikten mellan Vaksala kyrka och Vaksala sockens odlingslandskap.

– Personligen kan jag tycka att gränsvärdet är högt. Men vi kan varken gå emot mätningen eller riksintresset, säger Rikard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Men grannarna ställer sig frågande till utlåtandena.

– Ljudnivån ökar ständigt. Jag tror inte att kommunens mätning stämmer överens med den nuvarande nivån, säger Sandra Jardemalm.

– Jag tror att den som gjort utlåtandet pratar om miljön framför kyrkan. Där är vägen nedgrävd. Vi pratar om hålet framför 4H-gården som ligger bredvid husen, säger Lena Hartwig (S).

”Åtgärder måste vidtas”

Rickard Malmström (MP) är fast besluten om att åtgärder måste vidtas för att minska bullret.

– På grund av hälsorisken är det självklart. Men exakt hur det ska gå till vet jag inte i nuläget.

Enligt Malmström är en hastighetssänkning på E4 den bästa lösningen.

– Men det är inte kommunens beslut, utan Trafikverkets.

Sandra Jardemalm har kontaktat Trafikverket.

– Jag har inte fått något svar, säger hon.

Grannarna berättar att boende ofta stannar inne och har installerat treglasfönster för att undvika bullret, men de återkommer hela tiden till hälsoriskerna.

– Vi vill ha en ny ljudmätning och en bullervall. Det kan inte vara så svårt. Buller skadar människor och det borde tas på allvar, säger Sandra Jardemalm.

BULLER

– Buller kan påverka människors hälsa och möjlighet till god livskvalitet.

– Regler om buller finns i plan- och bygglagen, samt miljöbalken och i förordningar.

– För olika kategorier av buller finns också riktvärden för bullernivåer vid bostadsbyggnader.

– Riktvärden för ekvivalent ljudnivå som gäller för vägtrafik är 60 dBA vid bostadsfasad, alternativt 65 dBA vid bostadsbyggnader (bostad eller lägenhet) om högst 35 m2, samt högst 50 dBA ekvivalent ljudnivå samt 70 dBA maximal ljudnivå vid en uteplats i anslutning till byggnaden.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.