Livsmedelsverket: Länsstyrelsen gör för få och fel kontroller

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket riktar skarp kritik mot länsstyrelsen för uteblivna livsmedelskontroller.

Länsstyrelsen i Uppsala län gör alldeles för få och fel livsmedelskontroller. Det menar Livsmedelsverket, som riktar skarp kritik mot länsstyrelsen i en revisionsrapport.

Länsstyrelsen ska kontrollera livsmedelsproduktionen i det första ledet, så kallad primärproduktion. Till exempel dålig hygien vid mjölkning, vilka läkemedel uppfödarna ger sina djur eller att vattnet man använder när man odlar frukt och bär är rent och inte sprider bakterier.

Saknar en plan

Men länsstyrelsen saknar en plan, rutiner och kompetens för att göra den livsmedelskontroll man är satt att utföra.

– Om de inte vet hur mycket kontroller de skall utföra eller hur mycket personal de behöver för kontroller så blir konsekvenserna att de inte utför någon kontroll, säger Åsa Eneroth, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Länsstyrelsen böjer sig för kritiken.

– Vi behöver titta över planen och göra den mer detaljerad, säger Kristina Jansson, enhetschef på Länsstyrelsen.

Borde vara upp till 60 kontroller årligen

Livsmedelsverket anser att länsstyrelsen borde utföra 30-60 fullständiga livsmedelskontroller av de omkring 3.000 verksamheter som finns i Uppsala län. Under 2014 och 2015 gjorde Länsstyrelsen två kontroller årligen.

– Jag ser det som väldigt problematiskt att komma upp i de siffrorna med de resurser vi har, säger Kristina Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.