Länsstyrelsen undrar: var finns vargen?

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen drog Länsstyrelsen igång en inventering av länets varg och lodjur. Inventeringen kommer både göras av myndighetens personal, samt med hjälp av allmänhetens tips.

Inventeringen pågår till den sista februari 2019 för lodjur och till sista mars 2019 för varg och inventeringen väntas göras både av Länsstyrelsens egen personal, samt med hjälp av allmänheten.

Därav efterfrågar nu myndigheten iakttagelser och tips från allmänheten – främst rörande spår, men också så klart direkta iakttagelser.

Var finns vargen?

– Vi hoppas att så många som möjligt hör av sig om de ser något av de stora rovdjuren, kommenterar Sebastian Olofsson, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen i Uppsala län i ett pressmeddelande.

Tidigare år har en stor del av inventeringsresultatet kommit till tack vare observationer från allmänheten. Och resultatet visade ungefär 65 lodjur och omkring 5 vargar i länet.

Kameraövervakning

Tack vare en ändrad lag väntas också inventeringen i år kunna göras enklare.

– En förändring av kameralagstiftningen gör att länsstyrelsen har möjlighet att använda sig av bilder från så kallade åtelkameror hos allmänheten. Skulle någon få rovdjur på bild kan det användas i inventeringen förutsatt att bilden inom tre veckor kommer till länsstyrelsen.

Inrapportering:

Inrapportering till Länsstyrelsen av spår görs på: www.skandobs.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.