Lärare åtalad – spred känsliga uppgifter om elev

Uppdaterad
Publicerad

En lärare i Håbo kommun har åtalats för brott mot tystnadsplikten, efter att av misstag ha skrivit känsliga uppgifter om en elevs hälsotillstånd i klasschatten.

Det var i januari förra året som läraren kände sig orolig för en elev som hade självmordstankar och skulle skriva till en kollega i Teams, men i stället råkade meddela hela klassen i en gemensam chatt. Enligt åtalet röjde meddelandet uppgifter som läraren var skyldig att hemlighålla. 

I förhör säger läraren att stress och bristande kunskaper om tekniken gjorde att meddelandet hamnade på fel ställe och att det bara tog några minuter innan det kom ett svar från kollegan:

”Ta bort meddelandet, du har skrivit i klasschatten.” 

Läraren säger sig ha fått fullständig panik, tagit bort meddelandet och svarat ”FÖRLÅT” och ”FAN VAD FEL DET BLEV” i chatten, men skadan var redan skedd.

Ska skickas krypterat

Eleven befann sig enligt polisens anteckningar på ett psykologbesök, men fick vid en titt på mobilen och klasschatten se meddelandet. Innan händelsen visste bara några få vänner om att eleven mådde dåligt, men misstaget ledde till att uppgifterna spreds vidare till klassen och andra på skolan. 

Enligt elevens mamma, som anmälde händelsen till polisen, har rektorn sagt att skolans policy är att uppgifter som dessa endast ska skickas via skolans krypterade mejl och aldrig via Teams eller i öppna forum.

Har ni inte rutiner när det gäller att kommunicera känslig information i skolan? 

– Jo, det har vi – men vi kommer inte att kommentera ärendet mer förrän det är avgjort i domstol, säger Christer Carlsson, förvaltningschef på Barn- och utbildningsförvaltningen i Håbo kommun.

Den drabbade eleven begär nu 20 000 kronor i skadestånd. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.