Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är helt omöjligt”, säger Jenny Vide, lärare och skyddsombud, om möjligheten att hålla avstånd i skolan. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Kravet: Skolpersonal måste få gå före i vaccinkön

Uppdaterad
Publicerad

Lärare och skolpersonal är oroliga för sin egen säkerhet när coronaviruset går ned i åldrarna. Nu vill man prioriteras högre i vaccinationsordningen.

– Det är omöjligt att hålla avstånd i skolan, säger läraren Jenny Vide.

Den brittiska virusmutationen, som nu dominerar i stora delar av landet, har lett till att allt fler barn och unga smittas. I Uppsala kommun har ett tiotal skolor tvingats sätta klasser i karantän.

Nu vill lärare och skolpersonal prioriteras i vaccinationskön.

– Det är helt omöjligt att hålla avstånd inne i skolan, säger Jenny Vide, lärare och skyddsombud på Tunabergsskolan.

”Utsatt för stora risker”

Lärarna Riksförbund har tidigare drivit frågan, men då fått nej från Folkhälsomyndigheten. Nu menar facket att det är ett annat läge i och med att de mer smittsamma virusvarianterna tagit över.

– Som lärare blir man utsatt för stora risker, men blir inte ens prioriterade för vaccin, säger Helena Dübeck, fackligt aktiv lärare i Uppsala.

En lärare kanske träffar 50-100 elever om dagen medan en butiksanställd kanske träffar 1 000 olika personer. Varför ska lärare gå före en butiksanställd i kön till vaccin?

– Jag vill inte ställa grupper mot varandra, men skillnaden är att vi inte har fått någon skyddsutrustning. I butikerna finns det plexiglas och man kan lättare hålla avstånd. Det finns inget sådant för lärare.

FHM säger nej

Folkhälsomyndigheten har inga planer på att riva upp prioriteringen, utan skolpersonal kommer att vaccineras tillsammans med allmänheten i fjärde fasen.

– När vi kommer till de grupperna kommer vi att ha en stor mängd vaccin tillgängligt, om ingenting annat inträffar. Det är då vi ser de stora effekterna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

I klippet ovan berättar lärare om situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet