Elevens becknarväska fick läraren att fälla flera kommentarer, berättar föräldern. Foto: SVT/arkivbild

Lärare anmäls – kommenterade elevs ”becknarväska”

Uppdaterad
Publicerad

En grundskollärare i Uppsala kommun ska ha fällt flera kränkande kommentarer om en elevs så kallade becknarväska, enligt elevens förälder. Bland annat ska läraren ha sagt att eleven kommer bli rekryterad av kriminella gäng om hen fortsätter att bära väskan. Nu utreds fallet av Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Enligt föräldern har eleven utsatts för kränkning, mobbing och rasism av personal på en grundskola i Uppsala kommun.

Bland annat ska en lärare i höstas ha kommenterat elevens becknarväska, en typ av magväska, i skolan och sagt att denne kommer att bli rekryterad av kriminella gäng om hen har en sådan väska.

När eleven då svarat att denne inte kommer bli kriminell ska läraren enligt anmälan ha sagt: ”Det sa min förra elev och nu hittar man honom död i en skog”. Läraren ska också, inför andra elever, ha frågat eleven om det var knark i väskan samt visiterat eleven och tittat i väskan.

Har mått dåligt

Enligt anmälan ska en annan lärare dessutom ha sagt till en annan elev att inte umgås med eleven i fråga. Föräldern uppfattar att lärarnas agerande mot eleven har med elevens etniska tillhörighet att göra.

Föräldern uppger att eleven har mått väldigt dåligt psykiskt, men att två års samtal med skolan inte har lett till några åtgärder.

DO kräver nu svar på flera punkter av Uppsala kommun. Bland annat om man anser att eleven utsatts för trakasserier, vilka åtgärder som vidtagits, och vad man har för rutiner för att förhindra trakasserier.

Uppsala kommun har fram till 9 februari på sig att svara DO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer