Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lärarna som tackar nej till julgåvor från klassen: ”Finns familjer som inte har så bra ekonomi” Visa alla (3)
Visa alla (3)

Lärarna som tackar nej till julgåvor från klassen: ”Finns familjer som inte har så bra ekonomi”

Uppdaterad
Publicerad
Förr räckte det med ett äpple. I dag samlar föräldrar ihop pengar till presenter vid julavslutningen på en helt annan nivå. Men det finns lärare som väljer att avstå sin julgåva, och uppmanar föräldrar och elever att visa sin uppskattning på andra sätt.

Fredrik Jajke och Louise Plobeck arbetar båda som lärare. Efter många år i yrket säger de numera tack, men nej tack till presenter.

– I linje med att skolan ska vara avgiftsfri så ligger det här i samma linje, man ska inte behöva ge pengar till sådant här heller, säger Louise Plobeck, som också är ordförande i Lärarförbundet i Uppsala.

– Jag tycker det är mycket mer presenter nu än för 20 år sedan, när jag började jobba som lärare. Det känns som om föräldrar tror att vi skulle bli besvikna om vi inte får något, säger Fredrik Jajke.

Svårt få pengarna att räcka till

Det finns olika sätt att räkna på hur många barn som lever i familjer där det är ont om pengar. Statistiska Centralbyrån räknar med att ungefär 145 000 barn i Sverige bor i en familj med låg inkomstandard. Det betyder att det är svårt att få pengarna att räcka för att kunna betala de mest nödvändiga kostnaderna.

Organisationen Majblomman arbetar för att stödja dessa familjer.

– Inför jul, genom insamlingar, genom julfikor, genom pysseldagar så blir det ytterligare en ansträngning för dessa familjer, vilket ytterst drabbar barnen, säger Tove Lindahl Greve, som är generalsekreterare på Majblomman.

Lärarna Fredrik Jajke och Louise Plobeck säger numera nej tack till presenter. Foto: SVT

Behövs riktlinjer från skolan

Insamlingar som föräldrar gör till presenter till lärare är inte reglerat i skollagen. Men det finns skolor där rektorn uppmanat till presentstopp, till exempel i Södertälje. Och fler skolor skulle behöva tydligare riktlinjer kring insamlingar, menar Majblomman.

– Det är inte skolorna som samlar in pengar, men skolorna kan göra föräldrarna medvetna om problematiken och skapa en policy kring insamlingar, säger Tove Lindahl Greve.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Är det rätt eller fel att ge julgåvor? Foto: SVT

SVT rapporterade · Vad tycker du är en lämplig lärargåva? Ge dina tips!

08.54
Ett kort/ brev som eleven skrivit själv värmer riktigt gott! Några saker behövs inte.
08.59
Ska man ge, tycker jag att man samlar en tia per barnen i klassen och ger blommor eller nåt. Gör inte som de gjorde i min klass där varje barn gav en gåva. Min klass bestod av ca 70% som kom från ett medelklass område och resten av oss som kom från "Höghusen" dvs. hyreshus för låginkomsttagare. Det var väldigt få av oss som hade råd att ge presenter till lärarna och man skämdes varje år.
09.04
En lämplig gåva till alla lärare vore om föräldrar tar sitt ansvar och uppfostrar sina barn så lärare kan fokusera på att lära ut det de är utbildade till.
09.51
Ett barns lärare är några av de viktigaste människorna i ett barns uppväxt och liv. Håller med Yrsa i hennes kommentar. Men fint också samla till en present vid avslutning och jul. Om någon inte har råd med t ex 20kr så kan den avstå utan att insamlaren berättar det.
09.51
Och.. vet ju inte såklart.. men har fått känslan att de som har synpunkt på att det inte ska ges presenter är få och inte är de som har lite pengar, snarare tvärtom.
09.52
Och.. jag tycker det är något humant och mänskligt att visa sin uppskattning till den/de som är med ens barn så mycket och undervisar. Upplever det lite kallt att krasst säga att ’det är deras jobb, de har betalt’. Om någon familj har det skralt är det en annan sak dock såklart.
09.55
Fick en stoppkork,figur som tupp.6åringen hade valt ut själv.Men som princip tycker jag att det är bra med en God Julhälsning från familjen
10.43
En sista kommentar.. att skolan skulle sätta riktlinjer för present eller inte känns märkligt...och håller inte med om mer presenter nuförtiden. Förr gavs det ju presenter till brevbäraren osv. För att visa uppskattning människor emellan för terminen som gått.
11.35
Räcker det inte med ett finputsat äpple längre? Det är tanken som räknas tycker jag!
12.20
Man kan ge en liten julblomma eller ge en slant till Stadsmissionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer