Kraftig smittspridning väntas när skolorna öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen är stor i länet, och när skolorna drar igång sina verksamheter på tisdagen väntar smittan öka kraftigt bland eleverna.

– Vi är bekymrade för hur det ska gå i skolorna, och för hur lärare och personal ska orka, säger Helena Dübeck vid Lärarnas Riksförbund.

Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för provtagningsenheten och smittspårningen vid Region Uppsala, förväntar sig en kraftigt ökad smittspridning bland elever när skolorna öppnar.

Jag antar att väldigt många barn har varit sjuka under jullovet och om de inte har varit det så kommer de säkert att bli sjuka ganska snart. Omikron är väldigt smittsamt och kommer att sprida sig som eld i torrt gräs när allting sätter igång tror jag, säger Mats Martinell.

Coronaviruset i Uppsala

Vid Lärarnas Riksförbund befarar man att smittspridningen kommer att leda till personalfrånvaro och hög arbetsbelastning.

Det har varit tufft under pandemin och lärare har dragit ett tungt lass. Därför ser vi med oro på skolstarten efter att rekord på rekord har slagits i smittspridningen, säger Helena Dübeck, föreningsombud på Lärarnas Riksförbund i Uppsala.

”Följer läget dag för dag”

Enligt Erik Ojala, grundskolechef på Uppsala kommun, kan två eller tre skolor på tisdagen uppmana föräldrar att hålla sina barn hemma från fritids på grund av personalbrist.

Vi följer bemanningsläget på skolorna dag för dag för om en skola får in smitta så kan det gå väldigt snabbt. Vi kommer att behöva fatta snabba beslut utifrån de lägen som kan uppstå, säger Erik Ojala.

Hör mer om läget inför skolstarten i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet