Presenter och gåvor till lärare – vad är lämpligt att ge? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lärarpresenter – vad är lämpligt att ge?

Uppdaterad
Publicerad

Blommor, teckningar eller spa-behandling? Presenter till lärare kan variera både mellan skolor och klasser. I Uppsala kommun finns inga riktlinjer för vad som gäller för lärarpresenter.

Under skolavslutningar kan lärare få presenter från skolelever. Det finns lagar och regler om vad som är godkänt att ta emot som offentligt anställd, men inga specifika riktlinjer gällande lärare inom Uppsala kommun.

– Man får ta emot gåvor om värdet inte är för högt. De presenter som lärare får är i normalfallet av sådant värde att det är okej, säger Ingela Hamlin, chef för den kommunala grundskolan i Uppsala kommun.

Hon berättar att hon inte har varit med om att en lärare i kommunen fått en gåva som varit för stor.

Missförstånd om mutor

Natali Phalén arbetar som generalsekreterare för den ideella organisationen Institutet mot mutor. Hon berättar att hon tycker det ska vara tydligt från skolan vad som är lämpligt att ge så att det inte blir missförstånd om mutor.

Grundproblematiken, menar hon, handlar om att lärare är i en maktposition, de sätter betyg på enskilda elever och de styr undervisningen.

– Det ska inte finnas några frågor om att betyg grundas på annat än objektiva faktorer, säger hon.

Hon anser att kommunen behöver bestämma vad som är lämpligt att ge till lärare. Beslutet ska kommuniceras skriftligt till föräldrarna.

– Man bör undvika att ge gåvor från enskilda elever och saker som är dyrt. Alla ska kunna vara med, säger Natali Phalén.

Om man verkligen vill ge något till sin lärare för att visa uppskattning, hur bör man göra?

– Man kan skriva ett brev, plocka blommor eller säga sin uppskattning muntligt, säger hon.

Inget behov av riktlinjer

– Vi har inte sett något behov av att ta fram särskilda riktlinjer, det är möjligt att vi behöver undersöka den saken, säger Ingela Hamlin.

Hon anser att man inte ska ha insamlingar på skolan eftersom den är avgiftsfri.

– Det finns ingen önskan från vår sida att elever ska samla ihop något. Jag hoppas inte att det finns någon sådan förväntan, säger Ingela Hamlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.