Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fredrik Sandberg/TT

En skadad efter bilexplosion i centrala Enköping

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern har förts till sjukhus med ambulans efter en explosion i en bil i centrala Enköping. Smällen hördes av flera boende i området och Nationella bombskyddet kallades till platsen.

Polisen tror att explosionen orsakats av en olycka med en gastub. På söndagsmorgonen uppgav polisen att mannen som fördes till sjukhus inte bedöms vara allvarligt skadad.

Strax före klockan 14 fick polisen in flera larm om en kraftig smäll på Torggatan i centrala Enköping. En av inringarna ska enligt polisen sett en brinnande bil i samband med smällen.

– Vi har en brinnande bil på Torggatan och minst en person är skadad, sa Tobias Ahlén Svalbro, presstalesperson på Polisregion Mitt, tidigare under lördagen.

Personen har förts till sjukhus med ambulans. Skadeläget är oklart, men enligt polisen ska han ha varit vaken och talbar.

Räddningstjänsten uppger för TT att flera bilar skadats på platsen då branden spridit sig något.

Gastuber på platsen

Enligt SVT:s reporter på plats har polisen lyft bort gastuber. Även Nationella bombskyddet kallades till platsen. Strax innan kl 16 plockades bilens tak loss från en trädkrona.

Explosionen kan ha orsakat av en gasolycka, uppger Linda Winge, RLC-befäl, för TT.

– Det är någonting som har varit i bilen som har gjort att det har blivit en explosion, oklart exakt vad men troligen någon form av gasoltub. Man tror inte att tredje part är inblandad utan det verkar vara en olycka.

Enköpings kommun gick ut på sin hemsida och uppmanade boende i området att hålla sig inomhus och inte gå nära platsen.

Videoklipp som sprids från platsen i sociala medier visar en rykande bil där taket förstörts. Bilen står på en parkering i ett bostadsområde. Runtom avspärrningarna har en stor folkmassa samlats för att följa räddningsarbetet.

”Riktig jäkla smäll”

Enligt vittnesmål på Facebook kändes en kraftig smäll av i området, och fönster på närliggande hus har krossats. På bilder från Stora torget i Enköping, som ligger en bit ifrån platsen, syns ett torn av rök stiga mot himlen.

Lena Andersson, som bor i närheten, berättar för SVT:s reporter på plats att hon hörde ”en smäll utan dess like”.

– Det var en riktig jäkla smäll och helikoptern kom snabbt, säger hon.

Platsen spärrades av och flera polispatruller inklusive en helikopter arbetade med insatsen. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse, men ingen person är misstänkt.

Vid 08.40 på söndagsmorgonen meddelade polisen på sin hemsida att person som fördes till sjukhus, en man i 25-årsåldern, inte bedöms ha allvarliga skador. Man uppger även att flera byggnader och bilar har skadats i explosionen.

Den skadade mannen gick själv ut med ett inlägg i sociala medier på lördagskvällen där han berättade att han ”mår hyfsat bra konstigt nog”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.