Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Tre frågor om – därför söker sig färre till äldrevården Foto: Pontus Stark

Larmet: Färre unga söker jobb inom äldrevården i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun vittnar om att allt färre söker sommarjobb på kommunens äldreboenden – och de unga lyser med sin frånvaro.

– Det har varit svårt att få ihop sommaren, säger Petra Gretener, områdeschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Antalet sökande till sommarvikariaten har minskat de två senaste åren. Ungefär 300 personer färre har sökt jobb inom äldrevården åren 2022–2023, jämfört med 2020–2021. I år har 1 219 personer sökt sommarvikariat inom Uppsalas äldreomsorg.

– Första pandemiåret var det jättemånga som ville jobba hos oss när andra branscher hade det kärvt. Nu har intresset dalat och vi har fått tänka i nya banor för att locka folk till oss. Vi har haft öppet hus och varit ute på mässor, säger Petra Gretener.

Är det kris?

– Det är det inte. Vi får ihop bemanningen, men det har varit bekymmersamt, säger Petra Gretener.

Svalnat intresse bland unga

En viktig grupp för att fylla sommarluckorna, utöver personal med vårderfarenhet, är unga. Exempelvis kan personer som fyllt 18 år jobba som vårdbiträde utan att ha någon tidigare erfarenhet av yrket.

SVT har ringt runt till Uppsala kommuns äldreboenden och flera uppger att färre i den målgruppen söker sig till äldrevården.

– Jag tror att pandemiåren kan ha gjort att man blivit lite rädd för att söka sig hit. Det har varit mycket negativa skriverier till exempel, säger Bodil Malmberg, verksamhetschef på vård- och omsorgsboendet Hasselparken.

Att unga söker sig till andra jobb tros också vara en annan orsak.

– Man har andra intressen och jag tror att äldrevården har hamnat lite i skymundan jämfört med andra branscher. Restaurang- och kaféjobb kanske lockar fler ungdomar, särskilt nu efter pandemin, säger Petra Gretener.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.