• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Överläkare Per Enblad varnar för riskerna med downhillåkning och uppmanar till ökad riskmedvetenhet. Foto: TT/Privat

Larmet från Akademiska: Flera allvarliga mountainbikeolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Fem allvarliga mountainbikeolyckor på två veckor – alla från Gävleborgsområdet. Nu slår personal på Akademiska universitetssjukhuset larm om riskerna med downhillåkning och uppmanar till ökad riskmedvetenhet.
– De kan bli handikappade för resten av livet, säger överläkare Per Enblad.

På Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala har man inom loppet av 14 dagar tagit emot fem patienter som ådragit sig allvarliga neurologiska skador efter att ha kraschat när de cyklat mountainbike. Flera av dem riskerar bestående förlamning.

– I princip handlar det om livshotande skador som medför risk för bestående handikapp, säger Per Enblad, överläkare i neurokirurgi och chef över Neurointensivvårdsavdelningen på Akademiska universitetssjukhuset.

Tre på samma anläggning

Tre av olyckorna har inträffat på anläggningen Järvsö bergscykel park. Ytterligare två olyckor har inträffat på andra platser i samma region.

Cyklisterna har ådragit sig skador på nacke och i flera fall brutit ryggraden. För åtminstone en av dem har tillståndet varit livshotande.

Per Enblad berättar att personal från Akademiska varit i kontakt med anläggningen i Järvsö för att informera om att det finns en oro från sjukhusets sida gällande säkerhetsarbetet.

– Man funderar också på om det här med corona och hemmasemester gör att många nu cyklar mountainbike utan vana. Och om de förstår att de kan få livshotande skador och bli handikappade för resten av livet, säger han.

Många på kort tid

Det är inte första gången sjukhuset tar emot patienter som skadat sig när de cyklat på terrängbanor. Men Per Enblad menar att det är anmärkningsvärt att det inträffat flera allvarliga olyckor på relativt kort tid.

– Man kan inte utesluta att det är slumpen. Men det är ändå bra att förmedla att det finns risker med en sådan här sport. Och att anläggningarna tänker till och informerar om svårighetsgraden i olika banor.

Han påpekar att man inte vill motarbeta mountainbike och downhillåkning som idrottsutövning.

– Det är också hälsobefrämjande, men det måste finnas ett säkerhetstänk.

Läs intervjun med vd:n för Järvsö bergcykel park här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer