Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon sägs det att 40 procent varnar för varsel. Anna-Lena Holmström på Svenskt Näringsliv har i efterhand korrigerat siffran till 30 procent. Foto: Oscar Söderman/SVT

Larmet: ”30 procent rädda att de behöver varsla”

Uppdaterad
Publicerad

Det ser mörkt ut i Uppsalas näringsliv, och den närmaste tiden ser inte ut att bli ljusare. Nu kommer larmet ökande om varsel.

317 – så många företag i länet gick i konkurs under fjolåret. En lavinartad ökning på hela 40 procent från året dessförinnan, detta enligt statistik framtagen av kreditupplysningsföretaget Syna.

I sin tur leder detta till att arbetsmöjligheterna kommer minska i länet.

Ekonomisk kris i Uppsala län

– Konkursläget och arbetsmöjligheterna går såklart hand i hand, säger Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Mörk framtidssyn

Hon berättar att deras företagarpanel bestående av företag från Uppsalaregionen (Uppsala län och Norrtälje kommun) ser mörkt på den närmsta framtiden.

– Av företagen vi har frågat så ser 30 procent av dem risk för varsel och uppsägningar de kommande sex månaderna, säger Anna-Lena Homström.

Vissa företag har mer personal än nödvändigt. Hur många? Hör i klippet ovan.

* I en tidigare version av artikeln angavs det att 40 procent av företagarpanelen såg risk för varsel och uppsägningar. Svenskt Näringsliv har i efterhand korrigerat siffran till 30 procent.

Län med flest antal konkurser 2023

Även på riksnivå var statistiken bitter och ökade med 33 procent, enligt Syna. Sett till antalet konkurser var Uppsala länet med fjärde flest konkurser 2023.

Stockholm 2877

Västra Götaland 1159

Skåne 1094

Uppsala 317

Östergötland 274

Örebro 265

Jönköping 217

Halland 216

Gävleborg 206

Södermanland 203

Västmanland 177

Dalarna 165

Västerbotten 157

Värmland 145

Kronoberg 129

Kalmar 121

Västernorrland 117

Norrbotten 111

Blekinge 105

Jämtland 70

Gotland 25

Källa: Syna

Konkursstatistiken omfattar aktiebolag som rapporterats in till landets tingsrätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet