Foto: TT

Varnar för gift i barnens miljö

Publicerad

Mjuka plastleksaker, kläder, smycken och läsplattor kan innehålla farliga kemikalier. Nu har bland annat länsstyrelsen tagit fram en ny broschyr som ska hjälpa allmänheten till att blir mer uppmärksamma.

Tiotusentals kemikalier tillverkas , används och sprids i vårt samhälle. De mest synliga är nog de som finns i kemiska produkter, som disk- och rengöringsmedel, till exempel.

Men farliga kemikalier kan också finnas i vardagsprodukter. Som leksaker, smycken, inredning och elektronik.

– Vi hoppas kunna öka medvetenheten hos folk om vår utsatthet för olika farliga kemikalier som vi omger oss med, säger Linnéa Vemhäll, miljösamordnare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Barn rekommenderas att till och med tvätta händerna efter att ha använt sig av en läsplatta eller dator eftersom elektronik kan innehålla tungmetaller som kadmium och bly.

Barn en riskgrupp

– De är mest för att småbarn har en tendens att äta med händerna och stoppar händerna i munnen.

Är det verkligen så höga halter att man behöver vara orolig?

– Det är inte halterna i en enskild vara man behöver vara orolig för. Utan det är den sammanlagda exponeringen. Framförallt barn. Det kan ge upphov till förändringar i hormonsystem och reproduktion.

För att minska risken för exponering av olika kemikalier, kan man som konsument bland annat tänka på att köpa miljömärkta produkter.

Varför har inte myndigheter rensat ut produkter med farliga kemikalier tidigare?

– Det sker en utveckling inom kemikalieindustrin också. Förbjuder man ett ämne så finns det ett snarlikt som inte är förbjudet, säger Linnéa Vemhäll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer