Foto: Foto: Carina Åberg

Lasse Åbergs söderslagna ko-nstverk – ett brott nära att klaras upp

Publicerad
Mitt i natten i september vandaliserades två ko-statyer utanför Lasse Åbergs museum i Bålsta. Förövarna – ett gäng killar i tonåren – fångades på film och har nu förhörts av polisen.
– Jag skulle nog säga att det är aktiv skadegörelse. Inget pojkstreck utan betydligt allvarligare än så, säger utredare Sara Eklund.

Det var den andra september som de två kossorna Flora och Klara-Bella attackerades utanför Bålstamuseet. Ett gäng killar ska ha kommit med en bil och gett sig på djuren, som delvis är gjutna i betong. Horn, öron och svansar bröts av.

I veckan förhörde polisen fyra killar i övre tonåren, som är misstänkta för inblandning i skadegörelsen.

– Åbergs gick själva ut med bilder från sin kameraövervakning där de här personerna har fångats på bild. Sen har vi steg för steg kunnat få upp de här fyra som nu är skäligen misstänkta för skadegörelse, säger Sara Eklund, utredare på polisen Region Mitt.

Kända ko-nstverk

Kossorna, som en gång stod med i den uppmärksammade Cow parade i Stockholm, har blivit ett kännetecken för Åbergs museum.

– Man blir lite ledsen och arg. När man försöker fixa något positivt, och så kommer det trasiga människor och förstör. Det är någon slags protest mot någonting, sade Lasse Åberg efter händelsen i somras.

Utredare Sara Eklund tycker att bevisläget är starkt mot de fyra misstänkta, men vill inte uttala sig om hur de ställer sig till anklagelserna eftersom det är en pågående förundersökning. Anledningen till skadegörelsen vet hon inte, men hon tror inte att det skulle finnas något särskilt motiv mot Åbergs.

– Jag har svårt att se någon hotbild mot Åbergs utan jag tror det rör sig om ett infall från killarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer