Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En hjullastare stals utanför Naturhistoriska riksmuseet 2020. Två år senare gjorde polisen ett oväntat fynd hemma hos en av personerna som åtalats misstänkt för grovt häleri i samband med stölden av lastmaskinen. Foto: Polisens förundersökning

Lastmaskin stals utanför Naturhistoriska museet – två år senare hittades falska sedlar i Uppsala

Publicerad

Det började med att en lastmaskin stals utanför Naturhistoriska riksmuseet och slutade med en husrannsakan där polisen beslagtog flera falska sedlar. Nu åtalas tre män från Uppsala län för grovt häleri.

”Hittat en 160 [lastmaskin, reds. anm]. Står fett bra till. Kan du komma ikväll?”

Det meddelandet hittades i en av de åtalade männens mobiler efter att de gripits av polis. Mannen misstänks ha varit inblandad i en stöld i början av juli 2020 då en lastmaskin togs olovligen från ett företag i Stockholm.

Lastmaskinen stals utanför Naturhistoriska riksmuseet och fördes efter några dagar – och via några mellanhänder – till en köpare i Uppsala län.

Nu åtalas tre män för grovt häleri för: Mannen som misstänks ha varit inblandad i stölden, mannen som köpt maskinen, samt en tredje man som misstänks ha fungerat som en mellanhand.

Utöver eventuella straff yrkar åklagaren på att köparens företag ska betala en företagsbot på 100 000 kronor. Åklagare menar att bolaget inte gjort tillräckligt för att förebygga brottsligheten.

Samtliga nekar till brott.

Mellanhanden och penningförfalskningen

I samband med utredningen genomförde polis en husrannsakan hemma hos de tre männen. Hemma hos mellanhanden fann man flera falska sedlar och en kopiator som mannen använt för att skriva ut sedlarna.

Även i det fallet nekar mellanhanden till brott och menar att det är han och barnen som tryckt upp pengar på skoj – men att de absolut inte fick lämna hemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.