Mannen

Lät bli att lämna stulen dator till polisen – åtalas för brott

Publicerad

Det kan bli dyrt att hitta stöldgods och inte lämna in det till polisen. Det har en man från Uppsala län fått erfara.

Det var i december förra året som mannen hittade en stulen laptop på marken utanför ett kontor i Uppsala. Eftersom han var misstänkt för ett annat brott gjorde polisen en husrannsakan i hans bostad i februari i år. Där hittades den stulna datorn.

Eftersom mannen inte är misstänkt för själva stölden så åtalas han nu för brottet ”fyndförseelse”. Han har enligt åtalet låtit bli att ”inom rimlig tid” anmäla till polisen att han hittat den stulna datorn.

Kände till inbrottet

Till polisen har han sagt att han visste att det varit inbrott i lokalerna, men att han ändå tog hem datorn utan att tänka mer på saken. Den var i dåligt skick, tyckte han, och han var osäker på om den ens fungerade.

Mannen förnekar att han begått något brott. Enligt åtalet behövs ingen rättegång om mannen betalar böter på drygt 9 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.