Foto: Jasmin Lindberg / SVT

Lättade restriktioner får vigslar att öka: ”Underbart att se”

Uppdaterad
Publicerad

Telefonlinjen på Uppsala pastorat går varm sedan taket för antalet deltagare på allmänna sammankomster höjts.

– Detta år har vi fler vigslar än förra sommaren men det är fortfarande inte lika många som innan pandemin, säger Ami Dahlblom, präst på Vaksala församling.

Nu har fler Uppsalabor vågat boka tid för vigsel efter lättnader i restriktionerna. Tidigare fick endast åtta personer samlas i kyrkan men nu har taket för antalet personer på allmänna sammankomster höjts upp till 300 inomhus ifall lokalen tillåter. I Vaksala församling kan 50 personer samlas.

–  Eftersom det var så tuffa restriktioner i fjol var det många som valde att skjuta upp sin vigsel, säger Ami Dahlblom.

”Planera i tid”

Vigsel går att boka via telefon eller online via Svenska kyrkans hemsida.

– Det du ska tänka på är att hindersprövningen måste vara med för vigsel och den kan ta upp till två månader att få. Planera vigseln i god tid för att få rätt plats kyrka och datum, säger Ami Dahlblom, präst på Vaksala församling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.