Nöjda med lärarläget, Uppsalas grundskolechef Ingela Hamlin och rektor Tomas Rylander Foto: SVT

Lättare att få tag i lärare i Uppsala

Publicerad
142 grundskollärare har Uppsala kommun sökt under våren och sommaren för att täcka skolornas behov av personal. I år har det gått lättare i rekryteringsprocessen eftersom en högre andel av de sökande har lärarlegitimation.

– Vi har en positiv utveckling då vi i snitt har haft tio sökande till varje tjänst, varav sex har varit behöriga, säger Ingela Hamlin, grundskolechef vid Uppsala kommun.

Hur såg det ut förra läsåret?

– Då hade vi i snitt åtta sökande där fem var behöringa.

Tomas Rylander är rektor på Valsätraskolan. Han har sökt tio nya lärare till hösten.

– Vi har fått tag i allt. Att rekrytera bra personal är kanske en rektors viktigaste uppgift.

”Behöriga lärare behövs”

Nio av de tio nyaanställda lärarna på Valsätraskolan, däribland Maria Sundman-Hall och Benjamin Vikman, är legitimerade lärare.

– Som lärare tror jag verkligen att behöriga lärare behövs för att det ska fungera i skolan, så det är jättebra att det blir fler behöriga lärare i Uppsala.

En självklarhet?

– Ja, man hoppas ju att det ska göra nytt att man är lärare och utbildad.

Vilka lärare har då varit svårast att få tag på?

– Lärare som har praktiskt estetiska ämnen och lärare som undervisar i spanska, tyska och franska. Sen har det varit lättare att få tag på lågstadielärare jämfört med ämneslärare på högstadiet.

Svårare lärarläge på sikt

Men även om Uppsala har det förhållandevis lätt att få tag i lärare i dag, så kommer andra tider, spår Ingela Hamlin

– Jag tror att det kommer att bli tuffare även här eftersom vi har stora pensionsavgångar på gång. Vi behöver vidta alla åtgärder som finns för att vara en attraktiv arbetsgivare. Sen måste man jobba nationellt för att få fler att vilja utbilda sig till det fantastiska läraryrket, säger Ingela Hamlin.

På fredagen fanns det fortfarande 15 tjänster som inte var tillsatta i grundskolan i Uppsala, men rekrytering pågår och det finns sökande till alla tjänsterna.

Läs mer om vad utbildningscheferna i länet säger om läraläget i sina respektive kommuner i artikeln här  intill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer