Dyrt att få laxen att vandra

Uppdaterad
Publicerad

Det finns goda förutsättningar för att få lax och öring att vandra långt upp i Dalälven, men för det krävs stora investeringar i fiskvandringsvägar förbi vattenkraftverken. Det visar en ny rapport från länsstyrelsen.

– Det är fiskens naturliga beteende att ta sig upp i älven för att leka, säger Anna Hagelin, forskare och projektledare för rapporten Liv på länsstyrelsen i Gävleborg.

Länsstyrelsen vill återskapa livskraftiga, naturligt självreproducerande bestånd av lax och öring i Nedre Dalälven, men i dag kommer bara fisken till Älvkarleby. Men nu vill man ändra på det. I Kungsådran, som den kallas vill man bygga en fiskväg, ett så kallat omlöp förbi kraftverket

– Det liknar en bäck och gör att fiskarna kan ta sig förbi betongvallen som kraftverket utgör, säger Karl Gullberg, länsfiskekonsulent.

Finns goda förutsättningar

På sik

t vill man öppna upp fiskpassager förbi Älvkarleby, Lanforsen, Untra kraftstation, Söderfors och Gysinge. Länsstyrelsens kartläggning visar att det finns goda förutsättningar för att lax och öring ska kunna trivas och fortplanta sig i nedre Dalälven.

– Vi har tittat på hela livscykeln för fisken i älven. Från det att de kan ta sig förbi kraftverken. Slutsatsen är att det går att få tillbaka vandring upp i älven igen, säger Anna Hagelin.

Men om det verkligen blir något omlöp i Älvkarleby är högst oklart. 30 miljoner skulle bara bygget kosta. På Vattenfall, som äger anläggningen, har inget besluts fattat ännu. Den stora stötestenen är att en del vatten kommer att ledas bort i omlöpet.

”Inte gratis”

– De stora konsekvenserna är produktionsförluster. Sen är ju inte gratis att bygga fiskvägar heller, säger Erik Sparrevik, miljöspecialist på Vattenfall.

– Jag tycker att kraftbolagen måste se till naturvärdesnyttan och att man ger tillbaka till naturen det man tjänat pengar på i nästan 100 år, säger Karl Gullberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.