Foto: SVT

Så ska laxen räddas från att dö i turbiner

Uppdaterad
Publicerad

Lax och öring som lekt överlever sällan återfärden till havet. Men nu ska Vattenfalls nya forskningsanläggning i Älvkarleby hjälpa fisken att hitta rätt väg förbi vattenkraftverkens dödliga turbiner. Forskningens resultat kan användas av tusentals vattenkraftverk över hela Sverige.

Det är en ny forskningsanläggning som ska rädda livet på tusentals öringar och laxar. På vägen ut till havet måste mycket av den vandrande fisken passera vattenkraftverkens turbiner och det kan betyda en säker död.

I den nya forskningsanläggningen i Älvkarleby experimenterar man med ål. Tanken är att studera fiskars beteende i en så naturlig miljö som möjligt. Och hur ska till exempel ett galler framför en turbin utformas för att fiskar inte ska kunna passera.

– Vi vill åstakomma ett galler som skapar så lite produktionsförluster som möjligt men som gör att fisken inte kommer igenom. Att hitta den optimala utformningen är det vi strävar efter, säger Mats Billstein, forskningsansvarig på Vattenfall Research and Development.

Nya miljökrav

Men ska forskningen här få någon effekt krävs att man bygger fler omlöp eller fisktrappor förbi kraftstationerna. Något som kan på sikt bli verklighet med de nya miljökrav som införs vid årsskiftet 2019.

– Svens vattenkraft kommer att anpassas till moderna miljövillkor under de kommande 20 åren, säger Christer Ljunggren, vd för Vattenfall Vattenkraft AB.

Resultaten från forskningen i Älvkarleby, som är ett samarbete med Karlstad universitet, kan komma att användas på runt 2000 vattenkraftverk över hela Sverige.

– Det kommer bland annat att innebära fler fiskvägar, säger Christer Ljunggren.

– Betyder det att det kan bli ett omlöp vid Älvkarleby?

– Det är för tidigt att säga men det kommer att prövas av Mark- och miljödomstolen.

Endast en bråkdel av den lax och öring som tagit sig upp genom vattenströmmarna och lekt överlever passagen nerströms genom en turbin, enligt forskning vid SLU.

– Det bästa vi kan åstadkomma är en lösning som både branschen kan acceptera samtidigt som vi får en bra fiskvandring, säger Mats Billstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.