Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leon Hama Salih tycker inte att man ska döma människor som pratar förortsvenska. Hör honom berätta mer klippet. Foto: Jennifer Berg Eidebo

Leon, 16, tycker att förortssvenska skapar en gemenskap

Uppdaterad
Publicerad

Leon Hama Salih har bott i Uppsalastadsdelen Gottsunda i hela sitt liv. När han fick vänner som pratade förortssvenska började han ta efter språkbruket, och nu tycker han att sociolekten skapar en gemenskap.

För Leon Hama Salih är språket någonting flytande och han växlar mellan olika sorters språkbruk. När han är med vännerna pratar han så kallad förortssvenska, medan han med sin mamma eller på en arbetsintervju föredrar att använda mindre slang.

– Det är så för alla, man anpassar sig till olika situationer, säger han.

Upplever hat

Leon tycker att förortssvenska skapar en gemenskap, en samhörighet bland de som använder det språkbruket. Men en nackdel är de fördomar som finns kring människor som pratar förortsvenska.

– Man får hat tycker jag, det här hatet kan få vissa personer att känna sig nere.

Att fortsätta med ett språkbruk som kritiserar eller hatas ser Leon dock som stärkande.

– Det kan höja ens självförtroende om man inte bryr sig om andras fördomar, säger han.

Hör Leon berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.