Leon har räddat liv fyra gånger

Uppdaterad
Publicerad

Fyra gånger de senaste fem åren har drunkningstillbud inträffat på Fyrishov. Samtliga händelser slutade lyckligt. Badmästare Leon Keusseyan var med alla gångerna.

Tre av de räddade har varit barn – en elvaåring, en femåring och senaste en fyraåring. Det var för ganska precis ett år sedan.

– Vi hittade den 4-åriga tjejen flytande i äventyrsbadet, min kollega slog larm, säger Leon Keusseyan.

LÄS MER: Larm om drunkning på Fyrishov

Han var andra man på plats och badvakterna började genast med hjärt-lungräddning. Flickan andades inte, men hade svag puls. Hjärt- lungräddningen fortsatte tills ambulansen kom efter sju minuter.

– Det var långa sju minuter, det kändes som minst en halvtimme, berättar Leon Keusseyan.

Hon mår bra

Fyraåringen klarade sig och badchefen på Fyrishov har varit i kontakt med familjen efteråt.

– Jag har hört att tjejen mår bra, jag tror hon är helt återställd, säger Leon Keusseyan.

Två månader tidigare hittade han och kollegerna en femårig pojke livlös på nästan samma plats i badet och innan det höll en elvaåring på att drunkna på fem och en halv meters djup.

– Båda de två vaknade ganska omgående, så det var skönt, säger Leon Keusseyan.

Övar livräddning ofta

Badvakterna på Fyrishov jobbar mycket med säkerhet. Att hålla koll på badande barn är föräldrarnas ansvar, men på Fyrishov patrullerar tre–fyra badvakter äventyrsbadet, medan minst två vakter övervakar simhallen.

– Vi övar ofta och kan snabbt vara på plats, och de senaste åren har vi haft tur också att det gått så bra, säger Leon Keusseyan.

Han menar att de flesta föräldrarna överskattar barnens simförmåga. Har barnen gått i simskola så betyder det inte att de klarar att bada på egen hand. Barn under 12 år får inte bada ensamma på Fyrishov.

Det tar bara 20 sekunder

Många föräldrar tror också att de kan lämna barnen en kort stund medan de går på toaletten eller köper en kaffe.

– Men det går snabbt när barn drunknar, det tar bara 20 sekunder. Så lämna aldrig barnen utan uppsikt. Och säger man till barnen att de ska sitta och vänta så kan de ha glömt det kort därefter, säger Leon Keusseyan.

Äldre barn ska tänka på att inte hoppa i på okänt vatten.

– Om du inte vet hur djupt det är kan det sluta illa.

Så gör du HLR

Hjärt- lungräddning görs genom brötskompressioner (tryck) och inblåsningar. Din ena handflata ska placeras mitt på bröstbenet, mellan brötsvårtorna. Den andra handen ska ligga ovanpå den andra.

Kontrollera så att personens luftvägar är fria, håll om nästan på personen och placera din mun tätt mot den drabbades. Blås in luft ända tills bröstkorgen höjer sig. Gör totalt två inblås, därefter 30 kompressioner, två inblås etc. Fortsätt tills personen andas själv eller ambulansen kommer.

Källa: HLR-rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.