Letar ny kommunchef i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en tröja med texten: ”Sök mitt jobb” och en hög med flyers ska Enköpings kommuns nya kommunchef hittas i Visbys gränder.

Till en kostnad av omkring 5.000 kronor har Enköpings kommun skickat sin avgående kommundirektör Kenneth Holmstedt till Visby på ett lite speciellt uppdrag. Han ska nämligen hitta sin egen efterträdare i Almedalsvimlet, då han snart går i pension.

– Från politiskt håll tyckte man att jag skulle åka hit med tanke på mitt kontaktnät. Att jag skulle utnyttja det helt enkelt, genom att komma hit och höra med folk om de var eller kände någon som skulle kunna vara intresserad av att söka jobbet, säger Kenneth Holmstedt.

SVT Uppsala i Almedalen

”Ett ovanligt sätt”

Bortsett ifrån ett par förbokade möten går Kenneth Holmstedts rekryteringsförsök ut på att finna lämpliga kandidater på Visbys gator och på Almedalens oliika events. Lena Bäcker är en av de som Kenneth Holmstedt stött på ute på gatan.

– Jag tycker det är ett ovanligt sätt att rekrytera en sådan tjänst på, men om man tänker efter är det kanske inte helt fel. Hela den offentliga sektorn står inför ett stort chefsbyte och då kanske man måste testa nya angreppssätt, säger Lena Bäcker.

Personlig rekrytering

Men även om kommunen också använder sig av traditionell annonsering så tycker Kenneth Holmstedt att tilltaget tillför mycket som inte annars hade varit möjligt.

– Jag vet vad som krävs för jobbet och kan förmedla det. Sedan är kostnaden för det här kanske en tiondel av en annons, så jag tycker att pengarna är väl lagda, säger Kenneth Holmstedt.

”Jag brinner för Enköping”

Men huruvida han faktiskt finner en efterträdare i vimlet återstår att se.

– Jag tar detta på största allvar. Det är inget jippo för mig. För mig handlar det om att knyta kontakter genom förtroende. Förtroende som förhoppningsvis leder till något bra för Enköping. Jag brinner för Enköping och vill att de ska ha den chef som de förtjänar, säger Kenneth Holmstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Uppsala i Almedalen

Mer i ämnet