Liberalernas Helena Hedman Skoglund och Mohamad Hassan presenterade miljardlöftet på tisdagen. Foto: SVT

Liberalernas löfte: En miljard ska lyfta skolan i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna vill lägga en miljard på skolan i Uppsala kommun. I det nya vallöftet så vill man satsa pengarna på fyra områden för att lyfta skolan. Bland annat genom att låta lärare fokusera på undervisning och inte kringsysslor.

Nationellt vill Liberalerna anställa 18 000 lärarassistenter, 343 av dessa i Uppsala. Något som enligt kommunalrådskandidaten Helena Hedman Skoglund (L) skulle ge lärarna tid för det som de är legitimerade för.

– Om vi anställer lärarassistenter så kommer de kunna ta över uppgifter som lärare utför i dag, som inte kräver lärarlegitimation. Det kan handla om rastvaktande, uppföljande av frånvaro, följa med till skolsköterskan och så vidare. Uppgifter som faller på lärare i dag för att det finns för få personer i skolan, säger hon.

200 miljoner utöver ordinarie skolbudget

Miljarden är tänkt att delas upp på kommunens skolor fram till 2022. I praktiken är det 200 miljoner kronor extra under en fyraårsperiod som Liberalerna har öronmärkt för skolan. Resterande 800 miljoner är från ordinarie skolbudget.  Pengarna kommer från det reformutrymme som kommunen har för satsningar.

Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) tror inte att det extra pengatillskottet skulle lösa alla problem, men att det kan vara ett steg framåt.

– Jag tror vi kommer vara på god väg att lösa problemen. Satsar vi pengarna som vi föreslår nu så tror jag att vi löser ganska många problem. Framförallt om man tittar på den otrygghet som finns nu, där vi har ungdomar som bränner bilar och ställer till det i Uppsala kommun. Tittar man på statistiken så är det ungdomar som misslyckats i skolan. Fångar vi upp dem så gör vi samhället en bra tjänst, säger Mohamad Hassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.