Visa alla (4)
Visa alla (4)

Lilian Thuram i Uppsala – vill prata om rasism

Under tre intensiva dagar är franska fotbollsstjärnan Lilian Thuram på plats i Uppsala för att uppmärksamma rasism och främlingsfientlighet.
– Det är viktigt att prata med ungdomar, både här i Sverige och i andra länder. De unga ska bygga framtidens samhälle, säger han.

Han har spelat i storklubbar som Juventus och Barcelona, och vunnit både VM- och EM-guld med sitt landslag. Men han har inte spelat fotboll professionellt sedan 2008. Då han fick veta att han lider av ett hjärtfel, och på senare har han tillägnat sitt liv något helt annat – att arbeta aktivt mot rasism och främlingsfientlighet.

Lilian Thuram i franska landslaget. Foto: TT

Har upplevt rasism

Det är hans egna upplevelser av rasism och främlingsfientlighet, både inom fotbollen, uppväxten, och senare i livet, som ligger till grund för hans engagemang. Lilian Thuram har skrivit böcker på temat och reser jorden runt för att föreläsa om ämnet.

– Vi måste lära oss att ifrågasätta rasismen, sexismen och homofobin i samhället, så att vi får ett mer jämlikt samhälle, säger han.

”Viktigt prata med ungdomar”

Under besöket i Uppsala träffar han bland annat elever från Uppsalaskolorna Celsiusskolan, Rosendalsgymnasiet och Palmbladsskolan samt LYSA-enheten för nyanlända flyktingbarn.

Lilian Thuram, när han spelade för FC Barcelona. Foto: TT

– Det är viktigt att prata med ungdomar, både här i Sverige och i andra länder. De unga ska bygga framtidens samhälle, och de måste ta itu med den här frågan. Det bästa sättet att bekämpa rasismen är att inse att den existerar och att alla kanske har lite rasism inom sig. Vi är ju produkter av vår historia. Till exempel upprätthåller vi rasismen genom att tro att vi är bättre än andra.

Bakom besöket står Uppsala universitet i samarbete med Uppsala kommun.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer