Med hjälp av en drönare planerar bland andra Livets ord att släppa biblar över IS-områden i Irak. Foto: SVT

Livets ord ska släppa biblar över IS-områden

Uppdaterad
Publicerad

Församlingen Livets ord vill, med hjälp av drönare, sprida bibeln till områden som är kontrollerade av IS.

– Biblarna är stora som tablettaskar, och har en display på, säger Christian Åkerhielm, missionsdirektor på Livets ord till SVT Nyheter Uppsala.

Det var på Livets ords Europakonferens i Uppsala som planerna avslöjades, skriver Världen idag. Då presenterades satsningen genom att en drönare flög över publiken och demonstrerade hur ”bibelsläppen” ska gå till.

Tanken är att drönare ska flyga över IS-kontrollerade områden i Irak och släppa ner biblarna till människor. Det handlar dock inte om några tunga böcker utan om elektroniska biblar. Enligt Livets ord kommer det inte krävas någon dator för att kunna ta del av innehållet.

– Biblarna är stora som tablettaskar, och har en display på. De kräver ingen el, utan fungerar av egen kraft, säger Christian Åkerhielm, missionsdirektor på Livets ord till SVT Nyheter Uppsala.

LÄS MER. Livets ord: Ingen attack på IS

Start under hösten

Bibelspridningen väntas starta under hösten, och förhoppningen är att så många som möjligt ska kunna ta del av bibelns budskap, berättar Åkerhielm.

– Bibeln har funnit i alla dess former genom tiden, och vi vill sprida budskapet till de som behöver hopp, för bibelns budskap ger hopp.

Det är en organisation baserad i området som kommer att genomföra aktionen, men det handlar inte om några militära drönare som ska släppa biblarna, enligt Livets ord. Och att sprida biblar till svårtillgängliga områden är ingenting nytt, menar Åkerhielm.

Inget nytt

– Personligen kom jag att tänka på hur kristna organisationer smugglade in biblar till Sovjet på 80-talet, så att försöka sprida bibeln till områden som har det svårt har man gjort länge.

Finns det någon risk att IS själva kan använda sig av teknologin på något annat sätt än det ni avsett?

– Jag kan inte teknologin exakt, men jag har svårt att tro att man med enkelhet kan göra det.

Åkerhielm är noggrann med att påpeka att spridningen av biblarna bara är en av många saker som Livets ord arbetar med på plats.

– Framförallt jobbar vi med humanitär hjälp. Vi har utbildningar, matprojekt och många andra projekt runtom i Mellanöstern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.