Uppsala ligger under rikssnittet när det kommer till att ta cellprover. Foto: SVT

Livmoderhalscancer ökar – färre testar sig i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på flera decennier ökar antalet fall av livmoderhalscancer, och i Uppsala är det nära en fjärdedel av kvinnor som skippar att lämna regelbundna cellprover.

Kvinnor som inte genomgått screening eller gör det tillräckligt regelbundet, ligger i riskzonen för att drabbas av livmodershalscancer.

82 procent av svenska kvinnor i åldrarna 23-60 år deltar regelbundet i screening, men i Uppsala är siffran något lägre, 78 procent.

Nästan en fjärdedel av kvinnor skippar alltså undersökningarna.

Flera orsaker till uteblivna tester

Enligt Jennie Malmberg, barnmorska på Aleris vårdcentral i Uppsala, kan det finnas flera anledningar till att många inte testar sig.

– Jag tror det hänger ihop med att man är lite rädd för det, eller tänker att det inte behövs eftersom cancer inte är något som händer en själv. Eller så kommer livet emellan och det glöms bort, säger hon.

En del av problemet tror hon är att det kan finnas en missuppfattning om att screeningen bara görs för att kolla om man har cancer. När det i själva verket handlar om ett förebyggande arbete för att kolla cellförändringar.

Rundringning

Hur jobbar ni för att få kvinnor att testa sig?

– I höstas började vi med ett projekt i Uppsala där barnmorskor får ringa upp kvinnor som inte tagit ett prov på ett tag. De informerar om provet, hjälper till att boka tid åt dem och svarar på frågor. Sen försöker vi också fråga alla patienter som är inne på mottagningen oavsett ärende om de vet vad provet innebär och när de kollade sig senast, säger Jennie Malmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.