Det nya huset omfattar 10 000 kvadratmeter, varav Livsmedelsverket kommer att hyra majoriteten. Foto: Vasakronan/White

Livsmedelsverket flyttar till Uppsala Science Park

Publicerad

Livsmedelsverket ska flytta från sina lokaler i centrala Uppsala. Myndigheten har tecknat avtal med Vasakronan om att hyra drygt 8000 kvadratmeter i Uppsala Science Park.

Den nya byggnaden om totalt 10 000 kvadratmeter ska börja byggas under 2018, och väntas vara inflyttningsklar vid årsskiftet 2020/2021.

Livsmedelsverket planerar att hyra 8300 kvadratmeter i byggnaden, vilket är en minskning på 36 procent jämfört med de nuvarande lokalerna. Där ska både kontorsplatser och avancerade lab rymmas.

– Det är vårt sätt att försöka hålla ner kostnaden med en mindre yta. Men det är en mycket mer modern lokal i jämförelse med vad vi har idag, säger Eirikur Einarsson, områdeschef vid Livsmedelsverket.

Mindre yta – nya arbetssätt

För att anpassa sig till den mindre ytan kommer Livsmedelsverket att övergå till aktivitetsbaserad verksamhet; personalen kommer inte längre att ha fasta arbetsplatser utan vilken plats de sitter på beror på vad de har arbetsuppgifter den dagen.

– Vi måste förbereda oss inför det nya arbetssättet och antagligen införa nya digitala lösningar. Vi kommer att involvera medarbetarna och jobba med arkitekter för att få till det här på ett så bra sätt som möjligt. Vi kommer också att göra studiebesök för att se hur andra har infört det här arbetssättet, säger Eirikur Einarsson.

Specifika behov

Livsmedelsverket har tidigare letat efter befintliga lokaler att flytta in i, utan resultat.

– Generellt sett finns det väldigt lite lokaler som motsvarar Livsmedelsverkets specifika behov, och inga i den här storleksklassen, säger Jan-Erik Hellman, regionchef på Vasakronan.

Hugin rivs

Anledningen till att myndigheten måste flytta är att Vasakronan har planer på att riva deras befintliga lokaler i kvarteret Hugin. På dess plats ska kontor och bostäder byggas.

– Det är egentligen allt annat än moderna ytor, så det skulle inte bli riktigt bra, även om vi renoverade dem. Det är mer rationellt att göra det från grunden, säger Jan-Erik Hellman.

Innan arbetet med de nya lokalerna kan påbörjas måste bygglov beviljas. Då hyresavtalet mellan Livsmedelsverket och Vasakronan sträcker sig längre än sex år – femton år totalt – måste planerna godkännas av regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.