Många faktorer spelar in för hur mycket socker barnen äter. Även om huvudansvaret ligger hos föräldrarna. Foto: TT

Livsmedelsverket: ”Huvudansvaret ligger hos föräldrarna”

Publicerad

Många faktorer spelar in för hur mycket socker barnen äter. Även om huvudansvaret ligger hos föräldrarna, har förskolan fortfarande en viktig roll ur ett jämställdhetsperspektiv, menar Livsmedelsverket.

Efter Livsmedelsverkets uppmaning att förskolor ska dra ner på sockerintaget har många reagerat och menat att det är föräldrarnas ansvar. Det håller Anna-Karin Quetel på Livsmedelsverket med om.

– Föräldrarna har det allra största ansvaret för barns matvanor. Det största sockerintaget kommer från godis, läst, saft, glass och bakverk. Det är i jätteviktigt att minska de här produkterna i hemmen.

Hon menar att Livsmedelsverket ska påverka utbudet i människors livsmiljö och underlätta för människor att göra hälsosamma val. Då blir ändå förskolan en viktig aktör.

– Förskolan är jätteviktig, särskilt ur ett jämställdhetsperspektiv. Alla barn har inte samma förutsättningar i hemmet att äta bra, säger hon.

”Förskolor kan inspirera andra”

Anna-Karin Quetel vet att att många kommuner har arbetat länge med frågan och att de flesta förskolor gör ett bra arbete ur ett pedagogiskt perspektiv där frukt och grönt fått stor plats, samtidigt som man har en sund inställning till socker som ger utrymme till att fira lite extra vid högtider.

-  Vi tror att det arbetssättet kan inspirera både andra aktörer som vänder sig till barn och även många föräldrar, säger hon.

Hela samhällets ansvar

Anna-Karin Quetel efterlyser även ett ansvar från fler aktörer i samhället.

– Föräldrarna har inte kontroll över hela dagen. Barnen vistas i olika miljöer där det finns anledning att titta på utbudet som i simhallar, på olika fritidsaktiviteter och i dagligvaruhandeln. Vad har barn för möjligheter att välja i sin vardag?

Anna-Karin Quetel, Livsmedelsverket. Foto: SVT

Hon nämner de olika leklanden som exempel. En populär plats för barn i förskoleåldern, men där det ibland inte går att göra hälsosamma val.

– Man kommer dit för att röra sig, må kul och ha det bra – hur mycket godis och glass ska det finnas? På en del såna här ställen är det omöjligt att göra ett bra val, menar Anna-Karin Quetel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.