Lodjuret satt kvar framför Jessica i flera minuter. Foto: Privat

Jessica mötte lodjur på nära håll: ”Bara satt och tittade på varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Jessica Ekengård och hennes familj fick ett nära möte med ett lodjur på en grusväg i närheten av Harbo. I stället för att smita iväg stannade lodjuret kvar i flera minuter, något som är ytterst ovanligt enligt länsstyrelsens vilthandläggare.

På en skogsväg, drygt tre mil nordväst om Uppsala, möttes Jessica Ekengård och hennes familj nyligen av en märklig syn när de var på väg hem från hennes mamma.

– Helt plötsligt såg vi något som sprang på den lilla grusvägen. Vi tyckte det såg så konstigt ut så vi bromsade ner och smög fram med bilen. Då hoppade den över diket och satte sig uppe på en sten och då såg vi att det var ett lodjur, säger Jessica Ekengård.

Stilla i flera minuter

Familjen blev överraskad, både av att se lodjuret men också av att det inte sprang i väg.

– Den var så vacker och fin med tofsarna på öronen. Den var tre-fyra meter i från oss och bilen. Vi bara satt där och tittade på varandra i typ sju-åtta minuter, den på stenen och vi i bilen.

Det svåraste för Jessica var vad hon skulle fokusera på.

– Det är ett ”once in a lifetime”-moment, så man vill ju bara njuta men samtidigt fota, säger hon.

Men den yngre skaran i familjen var inte lika imponerade.

– Mina barn är tio och tolv år och de sa bara ”Det är ett djur i skogen, okej.” säger Jessica.

Ovanligt beteende

Anton Näsman är vilthandläggare på Länsstyrelsen och efter att ha sett bilderna förstår han Jessica Ekengårds reaktion över lodjurets beteende.

– Det är ovanligt med sådana här observationer. Det är anmärkningsvärt att lodjuret verkade vara så nyfiket på henne, att det sitter kvar så nära och spanar. Det är sällan man hinner plocka upp kameran och kan fota på så nära håll, säger Anton Näsman.

Han lyfter en möjlig teori om lodjoret.

– Det skulle kunna vara en ung och oerfaren individ som är nyfiken, annars har jag svårt att svara på varför, säger Anton Näsman

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer